Masna koža: pravilna nega i najčešće greške

03-08-2022

Iako većina misli kako se masna koža javlja  uglavnom u tinejdžerskim danima, ona je uobičajena i  kod žena u 40-im i 50-im godinama. Ovaj dermatološki problem se može ublažiti pravilnom negom, dok će ga upotreba krive kozmetike dodatno istaći

Karakteristike masne kože

Padom nivoa estrogena u organizmu, lojne žlezde aktiviraju i proizvode više sebuma na koži. Masnu kožu karakterišu i velike pore te vidljiv trag masnoće na licu koji ostavlja neuredan izgled. Ipak , dobra stvar je da žene s masnijom kožom imaju čvršću i elastičniju kožu, naravno ako je pravilno neguju. Pored toga su i manje sklone borama.

Masnu kožu nije potrebno isušivati

Pukušaji isušivanja masne kože, rezultiraće kontraefektom, pa će vaša koža proizvoditi sve više i više sebuma. Sastojci poput natrijum lauret sulfata i amonijak lauret sulfata privremeno će vas rešiti viška sebuma, ali dugoročno će vaša koža reagovati proizvodonjom novog, i to u još većoj količini. Koristite proizvode za čišćenje bez sulfata.

Masna koža zahteva dodatnu hidrataciju

Mnogi smatraju da masnu kožu ne treba dodatno hidrirati, jer je masna. Ovo je najčešće jedna od glavnih pogrešaka u nezi , jer svaki tip kože treba da se hidrira, pa i masna. Ispijanje nekoliko litara tečnosti tokom dana neće biti dovoljno da se oslobodite navedenog problema. Preporučuje se korišćenje hidrantnih krema, kao i seruma za lice.

Koristite termalnu vodu u spreju

Osobe s masnom kožom, trebale bi uza sebe nositi termalnu vodu za osveženje lica, budući da je ona  odličan izvor hidratacije. Termalnu vodu će zameniti hidrolat, još jedan potpuno prirodan izvor hidratacije za vašu kožu. Naravno, možete koristiti i tonik namenjen vašem tipu kože, ali za dnevno osveženje termalna voda i hidrolat su jednostavniji.

Generalno, lek za masnu kožu – ne postoji

Iako vam skupe reklame nude brojne čudesne preparate koji će vas zauvek rešiti masne kože, moraćemo da vas razočaramo, jer magični lek ne postoji.  Umesto toga, preporučujemo vam da koristite matirajuću kremu ili uklanjate višak sebuma s lica tokom dana. Ukoliko nemate matirajuće papire, možete se poslužiti i maramicom.

Smanjite nivo životnog stresa

Stres je nažalost, nešto što je teško izbeći u modernom vremenu u kom živimo. On uveliko utiče na pojavu raznih oštećenja u organizmu baš kao i na povećanje količine sebuma. Stres uzrokuje pojačan rad nadbubrežne žlezde koja zatim podstiče pojačan rad lojne žlezde. S obzirom da je stres nemoguće izbeći, pronađite svoju zonu opuštanja.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar