Može li ginekolog postići isti estetski rezultat sa filerima na licu kao plastični hirurg, dermatolog ili otorinolaringolog?

26-12-2017

Oni mogu u minutu napumpati vaše usne da izgledate poput prave zvezde,  izbrisati  bore,  konturisati lice kao i izmeniti oblik nosa. Hijaluronski fileri apsolutni su hit u industriji lepote i nude se gotovo na svakom koraku. No iako je reč o uglavnom sigurnom preparatu , postoje neke opasnosti kojih se trebate čuvati i koje je  dobro znati pre nego što se podvrgnete ovom tretmanu.

Fileri su sigurni , ali…

Američko drušvo plastičnih hirurga sprovelo je istraživanje koje je pokazalo da se u toj zemlji broj tretmana  hijaluronskim filerima povećao sa 1,8 miliona koliko ih je bilo 2010. na 2,6 miliona u 2016. , prenosi CNN. Ova minimalno invazivna estetska procedura gotovo i da nema nuspojava , ali postoje neki rizici koji svakako mogu da izazovu neželjene komplikacije i rezultat.

Dr Hani Rayess , otolaringolog i predavač u Wayne State University School of Medicine u Detroitu,  ujedno i voditelj ove naučne studije, kazao je kako je istraživanje ove oblasti veoma bitno jer se fileri danas iznimno mnogo koriste za ulepšavanje: ‘’Važno je da pacijenti budu upoznati sa svim rizicima, alternativama kao i benefitima i učincima  dermalnih filera’’, istaknuo je.

Američka agencija za lekove licencirala je sledeće filere , uglavnom svima dobro znanih brendova: Restylane, Juvederm Vollure, Juvederm Volbella, Juvederm Voluma, Radiesse, Sculptra and Belotero. Juvederm Ultra 2, 3, and 4 nisu dobili odobrenje za upotrebu. Marke van navedenih nisu dozvoljene za korišćenje na teritoriji SAD-a.

Može li ginekolog postići isti efekat na licu kao plastični hirurg, dermatolog ili otorinolaringolog?

Velika rasprava povela se i oko stručnosti osoblja koje izvodi tretmane hijaluronskim filerima. Zna se desiti da ih u salonima rade ljudi koji za to nemaju znanje i diplomu. S druge strane imamo i mali problem sa doktorima. S obzirom da fileri spadaju u minimalno invazivne metode ulepšavanja, svi doktori bez obzira na smer medicine kojem su se opredelili, imaju odobrenje da ih impliciraju pod kožu pacijenta.

Pacijentkinja pre i posle tretmana hijaluronskim filerima Juvéderm

Dr Daniel Maman, certifikovani plastični hirurg klinike ‘740 Park Plastic Surgery ‘ u New Yorku , smatra da bi filere trebalo da aplikuju samo plastični hirurzi, dermatolozi i otorinolaringolozi, budući da jedino oni dobro poznaju anatomiju tretiranog područja. Diskutabilno je može li jedan ginekolog koji je stručnjak  za vaginu postići  savršen estetski rezultat na licu, kao što to mogu prethodno navedeni specijalisti. Isto tako postoji i problem sa velikim brojem doktora bez licenci koji se rereklamiraju na društvenim mrežama a posebno na Instagramu.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar