Nadoknada kosti za zubne implante

17-07-2024
Featured Video Play Icon

Uz današnju tehnologiju i nove metode, ugradnja zubnih implanta se obavlja bezbolno i brzo. Ipak,  u slučajevima kada nedostaje kosti za ugradnju implanta, pristupa se proceduri njene nadoknade, čime se produžava i sam proces. Saznajte kakve vrste nadoknada postoje i kako se ugrađuju u kost 

 50% kosti pacijenta i 50% veštačke

Nadoknada kosti za implantski zahvat je složena procedura koja je do danas veoma napredovala- Zato se se implanti ugrađuju u relativno kratkom roku.  Za nadoknadu kosti je potrebna koštana masa pacijenta.  Ona se  obično dobiva iz kosti same vilice,  meša sa veštačkom koštanom masom, i potom vraća pacijentu u znatnijoj količini. Rezultati sprovedenih studija pokazuju da se najbolji rezultat, odnosno, najbolji kvalitet nove kosti, postiže kombinovanjem 50% kosti pacijenta i 50% veštačke kosti.

Regeneracija koštanog tkiva

Ovakva mešavina se obično prekriva membranom, kako bi se stvorila barijera između nadokanđene kosti i mekih tkiva, te na taj način obezbedila nesmetana regeneracija koštanog tkiva. Zavisno od potreba pacijenta, može se preduzeti neka od četiri vrste nadoknade. Procedure nadoknade kosti mogu biti dosta invazivnije od same procedure ugradnje implanata.  Po pravilu produžavaju samu proceduru ugradnje implanta, pogotovo kada se ne mogu u istoj seansi ugraditi implanti i nadoknaditi kost. Tada je potrebno prvo nadoknaditi kost i zatim sačekati nekoliko meseci.

Ugradnja manjih implanata ili mosta

Osim navedenih procedura,  jedan od načina za prevazilaženje problema nedostatka kosti, je korišćenje kraćih i užih implanata, što može biti alternativa za nadoknadu kosti.  Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, most može biti dobra opcija. Most koristi susedne zube kao oslonac za zamenu nedostajućih.  Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar