Nema dokaza da kolagenski suplementi doprinose lepoti

19-06-2024

Tržište se preplavljeno oglasima za kolagen u prahu ili u nekom drugom obliku dodatka ishrani.  Proizvođači tvrde da se na taj način zaista  mogu sprečiti ili ukloniti znakovi starenja, iako  do sada niti jedna studija to nije potvrdila 

dr Dawn Davis

Šta je zapravo kolagen?

Kolagen se u medijima često pominje kao sredstvo protiv starenja. Najmanje 30% našeg tela — koža, kosti, tetive, organi — sastoji se od kolagena. ”Kolagen je protein potpornog tkiva kože koji daje zategnutost i gipkost. Kako starimo tako i gubimo kolagen, a to može dovesti do opuštenosti i stanjivanja kože te razvoja bora. Velik deo antiejdžing  industrije je  fokusiran na održavanje nivoa  ili  izgradnju novog kolagena”, kaže dr Dawn Davis, dermatolog iz čuvene klinike Mayo.

Studije nisu jasne oko efikasnosti ovih preparata

Kolagen koji je popularan na našem tržištu, može se pronaći kao dodatak ishrani koji se izdaje bez recepta. Obično je u obliku kapsula ili praha.  ”Studije nisu jasne oko toga da li je  uzimanje kolagena na usta, bilo putem prehrane ili suplemenata, pokazalo poboljšanje  kvaliteta kože.   Često,  kada se sprovode istraživanja kolagena, doza koju bi bilo potrebno unositi na dnevnoj bazi,  nepraktična je za za svakodnevnu konzumaciju”, otkriva dr Davis, dermatolog najpoznatije američke klinike.

Ni kolagen nanesen na kožu, nema nekog efekta

”Kada razmatrate lokalne proizvode sa kolagenom kao što su serumi i hidratantne kreme, imajte na umu da je kolagen veliki protein sa složenom strukturom koji se ne može apsorbovati izravno kroz kožu. Kolagenski kozmetički proizvodi koji se prodaju bez recepta, često se opisuju otmenim riječima kao što su ‘visoko hidrolizovani kolagenski peptidi’,  Uveravaju vas da se hemijska struktura ovog kolagena bolje apsorbuje u crevima ili na površini  kože, što doprinosi efektu podmlađivanja. Teško je reći i na koji način su ti proizvodi testirani, šta zapravo sadrže i jesu li ti sastojci korisni, neutralni ili potencijalno štetni. ”, nastavlja dr Dawn.

Eventualno kolagenske injekcije daju rezultat

”Treba biti svestan  da se u dermatologiji i estetskoj hirurgiji kolagen daje putem drugih metoda lečenja. Tretman se izvodi u ordinaciji uz pomoć injekcije. Na taj način aplikujemo kolagen u dublje slojeve kože a imamo i efekat postizanja volumena.  Dakle, ako želite videti efekat kolagena u borbi protiv starenja,  jedini način je da to postignete u lekarskoj ordinaciji a ne uz pomoć dodataka ishrani.  Svakako se prvo posavetujte  sa svojim lekarom”, zaključila je dr Dawn Davis, dermatolog iz klinike Mayo.

FOTO: Estetic

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar