Loše navike koje vas čine starijima za 4 godine

12-02-2023

Nedavno istraživanje pokazalo je da zbog nezdravog stila života prosječna žena izgleda četiri godine starije nego što krštenica pokazuje. Opsesija mladošću navela je mnoge dame da bogatstvo bace na skupe kreme protiv bora i tretmane za zatezanje kože, ali to nije neophodno. Dovoljno je samo da promenite navike, tvrdi njujorški dermatolog Frančeska Fusko

Nema lepote bez dovoljno sna

Prvo, ono što svi znamo – spavajte osam sati dnevno. Ali, nije svejedno kako. Za kožu bi bilo najbolje da spavate na leđima, a ako ne možete, mijenjajte strane. Kada ste samo na jednoj, rizikujete da vam se poslije nekoliko godina pojave bore zbog pritiska jastuka na lice. Suv vazduh je jedan od najvećih neprijatelja kože, pa uveče stavite mokar peškir na radijator kako prostorija ne bi izgubila vlažnost zbog toplote.

I dugo gledanje u mobitel stvara bore

Kad šaljete SMS poruke, najbolje bi bilo da vam telefon bude u visini očiju kako biste izbjegli stvaranje linija na vratu od konstantnog gledanja nadole. Ne koristite slamčice za piće jer one ubrzavaju stvaranje bora oko usana. Izbjegavajte konjski rep, pogotovo jako zategnut jer dovodi do oštećenja i gubitka kose.

Krećite se dovoljno i nosite sunčane naočare

Prerano starenje uzrokuju i grubi peškiri, kao i nedostatak fizičke aktivnosti. Dr Frančeska takođe  savetuje  da nosite naočare za sunce, čak i zimi da ne biste žmirkali i stvarali bore oko očiju: ”Pored svega navedenog,  svakog dana pojedite jednu šargarepu jer je odlična za kožu i štiti je od štetnih uticaja”, zaključuje dr Fusko.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar