Neven – cvet koji leči i neguje kožu

27-02-2018

Od kada je čovek upoznao njegova dejstva, neven slovi za “biljku kože” visoke lekovitosti, jer gotovo da nema kožne bolesti u kojoj nije ispoljio svoju delotvornost. Rimljani su verovali da cveta svakog meseca, pa su mu i dali ime Calendula.

Neven – cvet duge istorije

Pored nesumnjive lepote kojom krasi mnoge prostore, neven su zbog njegovih lekovitih svojstava gajili još Egipćani, Hindusi i Arapi, dok su Evropljani njegovu lekovitost prepoznali tek u 12. veku.  Neven (Calendula) neguje kožu i daje joj blistav izgled: kao melem terapeutski deluje na  kožu ruku i stopala i čini je mekom, dok kožu lica, odnosno njene ćelije, štite lekovite supstance koje sadrži neven, tako da ona deluje mladoliko. Melem od nevena možete napraviti sami ili kupiti u nekoj apoteci.

Glavni je sastojak proizvoda za lečenje i negu kože

Neven je jedan od glavnih sastojaka preparata koji se koristi za lečenje akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, fistula, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, osipa, gnojnih i rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata… Za melem ili za čaj koriste se sveže, ali i sušene žuto-narandžaste latice nevena.

Napravite sami melem od nevena 

Za melem od nevena potrebna je puna šaka cvetova nevena, 100 ml maslinovog ulja i 20 g očišćenog pčelinjeg voska. Cvetove ostavite oko 20 minuta u blago zagrejanom ulju. Zatim procedite smesu kroz gazu. Zagrejte i dodajte vosak. Melem sipajte u čiste teglice i držite u frižideru. Inače, ulje i vosak možete zameniti svinjskom mašću.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar