Oštećuje li dnevna krema lice ako se stavlja noću i obrnuto?

02-04-2023

Ne postoje nikakvi naučni dokazi da će ako obrnete redosled svojih krema to štetno uticati na vašu kožu, ali treba imati na umu da ako im obrnete redosled, one neće obavljati svoju pravu funkciju i vaša koža neće biti zaštićena na adekvatan način

Ne štedite na sebi

Iako mnogi misle da je korišćenje iste kreme za dan i noć savršeno rešenje za uštedu, stručnjaci upozoravaju da je reč o različitim sastojcima. Dobra dnevna krema sadrži zaštitu od štetnih ultraljubičastih zraka i štiti kožu od uticaja prljavih materija iz okoline, a može se upotrebiti i kao podloga za make-up: ”Krema koja se nanosi na dnevnoj bazi najčešće sadrži antioksidanse koji kožu štite od slobodnih radikala i čuvaju lipide koji su neophodni kako bi ona izgradila svoj obrambeni sistem”,  kaže nemačka kozmetičarka Suzan Dethlefs.

Dnevna krema štiti

Koža lica ima različite funkcije danju i noću. Danju ulaže više energije na zaštitu od stresa i drugih štetnih činilaca zbog čega dnevna krema povećava elastičnost i otpornost kože. Pre nanošenja kreme za noćnu negu ključno je da temeljno uklonite svu šminku i nečistoću s lica. Tek tada noćna krema može biti delotvorna. Tokom noći koža se priprema za oporavak i hidratizaciju a jačanjem zaštitnog sloja kože krema koja se nanosi pre spavanja dugoročno ima veliku dobrobit za pore lica. Međutim, ukoliko se koristi tokom dana može stvoriti utisak masne kože.

Noćna krema regeneriše

Krema koja se na kožu lica nanosi noću omogućava regeneraciju kože i “popravlja” štetu nastalu tokom dnevnog izlaganja materijama iz okoline. Noćna krema je nešto bogatije teksture od dnevne, ali ne nužno. Ima “anti-aging” efekat koji stimuliše obnovu ćelija, vraća elastičnost i smanjuje pojavu bora. Noćne kreme neguju kožu lica, hidratizuju je, pospešuju stvaranje kolagena, poboljšavaju cirkulaciju, zaglađuju kožu, obnavljaju ćelije kože i čine je mekšom.

Foto: arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar