Ova princeza bila je brkata, zdepasta, na momente možda i muževnija od supruga, ali njemu savršena

10-06-2018
Featured Video Play Icon

Anis al-Doleh  (1842. – 1896.) je bila omiljena žena i konkubina iranskog šaha Nasera al-Din Shah Qajara (1831. – 1896.) – Persija . No ovu princezu nije krasila klasična lepota, već naprotiv. Bila je brkata, zdepasta, na momente možda i muževnija od supruga.  Njemu ipak savršena.

Anisina ”lepota” opčinila šaha

Naser al-Din Shah Qajar je imao 11 godina kada je od engleske kraljice dobio na poklon foto aparat koji je pasionirano koristio ceo svoj život, praveći fotografije koje niko drugi sem njega nije mogao praviti. Između ostalog je slikao portrete svojih žena iz harema (imao je 84 žene), a među tim slikama se posebno izdvaja veliki broj slika njegove omiljene konkubine Anis al-Doleh.

Istorijski izvori potvrđuju da mu je Anis al-Doleh bila omiljena žena, i da joj je ponudio poziciju prve žene u haremu (princeza), ali da je ona to odbila. Bez obzira na odbijanje, ova žena je bila u svoje vreme veoma uticajna i praktično je obavljala funkciju iranske princeze, a nalazi se na listi najznačajnijih žena iranske istorije (Persija).

Lepota suprotna današnjim standardima

Kada bismo procenjivali izgled princeze Kayar prema današnjim standardima lepote,  ona sigurno ne bi spadala u kategoriju lepih žena. Ono što verovetno svim modernim ženama a i muškarcima prvo upada u oči su princezini brkovi koji joj zaista daju jednu muževnu crtu.  Dodatnoj dozi ”muškosti” doprinose guste i spojene obrve.  Ovakva žena bi se u današnjem svetu smatrala zapuštenom.

Pored toga Anis nije marila ni za liniju. Čini se, kako se nije ustručavala jesti sve što joj se sviđa,  a verujemo da  joj  je i bilo kakav oblik sportskih  aktivnosti , bio nepoznanica.  Ipak , bez obzira na sve navededene nedostatke princeza Kayar je svom suprugu bila prelepa. Žena koja je savršena upravo radi svoje nesavršenosti.  Svakako još jedan dokaz da je lepota u oku posmatrača.

Više fotografija princeze Anis možete pronaći u videu na vrhu teksta.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar