Platizmoplastika: korekcija opuštenog mišića na vratu

28-12-2023
Featured Video Play Icon

Platizma je tanki mišić smešten ispod kože vrata i igra ulogu u održavanju čvrstoće i tonusa u tom području. Usled starenja platizma se opušta, a jedino rešenje za njeno zatezanje je hirurški postupak  – platizmoplastika. Više o ovoj temi, dr Vladislav Ribnikar, spec plastične i rekonstruktivne hirurgije

pre i posle zahvata

Platizmoplastika je deo operacije zatezanja vrata

Ovaj hirurški zahvat često se izvodi kako bi se redukovali vertikalni vratni nabori i “trake” koje se mogu formirati usled starenja, gubitka težine ili genetske predispozicije. Tokom  procedure, hirurg može zatezati i restrukturirati platizmu kako bi se postigao mlađi i čvršći izgled vrata. ”Platizmoplastika je ustvari deo operacije zatezanja vrata. Platizma je inače  jedan veliki mišić koji je potkožan i on se sa svim ovim novim hirurškim tehnikama zateže kako bi se kasnije – putem faceliftinga, zategli i preostali viškovi kože,” kaže dr Vladislav Ribnikar.

Hirurško uklanjanje ”traka” na vratu

”Ono što ponekad uplaši pacijente je da mi određene delove tog mišića potpuno presecamo, čak nekada i odstranjujemo njegove delove jer on nema nikakvu bitnu funkciju u vratu. Tek sa njegovim presecanjem i tim šavovima se može postići zadovoljavajući rezultat i mogu se odstraniti one čuvene trake koje se zovu platysma bands. To ide kroz rez koji je kao za donji fejslifting jer mora da se radi pod kompletno, a nekada se radi i pomoćni rez ispod brade”, pojašnjava priznati plastični i rekonstruktivni hirurg.

Platysma bands (trake)

Potpuni oporavak nakon dve nedelje

”Ovaj hirurški zahvat se izvodi pod opštom anestezijom a potpuni oparavak traje oko 2 nedelje. Što se tiče samih rezova, ti tanji konci stoje sedam dana a malo deblji konci oko 14-15 dana, nakon čega se vade, zaključuje dr Vladislav Ribnikar, spec plastične iz rekonstruktivne hirurgije iz Ordinacije Ribnikar.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar