Riblji pedikir izaziva onihomadis – opadanje noktiju na nogama!

11-07-2018

U poslednje vreme, mnoge žene praktikuju pedikir  tretman ribicama, koji pored masaže stopala, uklanja mrtve ćelije, podstiče cirkulaciju, otklanja neprijatne mirise nogu i zadebljanja na stopalima, ali leči i kožna oboljenja poput dermatitisa. Međutim čini se kako ovaj tretman i nije toliko siguran …

Stručni časopis „ JAMA Dermatology“ objavio je članak o dvadesetogodišnjakinji koja je tokom ribljeg pedikira zadobila onihomadis. Reč je o infekciji koja izaziva opadanje noktiju na nogama. Nesrećna devojka zatražila je mišljenja drugih dermatologa, i svi su joj objasnili da drugih izazivača onihomadisa nema i da je najverovatnije uzrok upravo riblji pedikir.

Iako je trend poslednjih godina u velikom porastu, ovaj metod pedikira  predstavlja rizik od prenosa infekcija, zato što se jedna riba koristi za više klijenata, a cisterne u kojima su ribice smeštene često nisu ni pravilo sanirane, pa se bakterije mogu pronaći i u vodi.

Ovo je prvi prijavljen slučaj negativnih posledica ribljeg pedikira, koji je sada pokrenuo lavinu pitanja i verovatno mnoge žene odvratio od njegovog isprobavanja.  Ovaj tretman je inače zabranjen u mnogim američkim državama, dok je u Kini i dalje najpopularniji.

FOTO: Giphy / Screenshot / Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar