San regeneriše, ali spavanje sa šminkom će vas postarati za 10 godina!

11-07-2017

Da li ste znali da spavanje sa šminkom, utiče na prirodni proces regenerisanja kože te dovodi do njene dehidratacije, lošeg tena, pojave crvenila i akni,  kao i do preranog starenja.

Dobar san je ključan za lepotu

U snu se smanjuje hormon stresa kortizol, koji može da uzrokuje proređivanje kose ili menjanje njene boje, stoga je izuzetno bitno da u krevet odlazite opuštenog tela i uma. Brojni stručnjaci savetuju odlazak u krevet najkasnije do 23 časa, kako bi vaše telo i koža  imali dovoljno vremena za odmor . Vreme  regeneracije kože najčešće je između ponoći i četiri časa ujutro. Dok vi sanjate kako uživate uz moru, na nekoj dalekoj tropskoj destinaciji , ćelije kože započinju  da se regenerišu tako što se one oštećene  ili mrtve,  zamenjuju novima. Iako se ćelije kože obnavljaju u svim fazama sna, najviše se njih ipak regeneriše u fazi dubokog sna (REM).

Kako tonete u dublji san, tako protok krvi postaje regularniji i ravnomerno se raspoređuje po celom telu, a pored toga stvara se kolagen koji je odgovoran za elasticitet i nepropusnost kože. Na taj način, vaša se koža rešava bora i drugih nedostataka na licu. Prekid sna zaustavlja taj proces, pa mrtve ćelije ostaju na površini kože, što dovodi do zapušenih pora i drugih problema sa kožom. Nedovoljna količina sna može  da uzrokuje dehidrataciju kože, natečene oči ili tamne krugove ispod njih.

Skidajte šminku pre spavanja ukoliko ne želite da se postarate za deset godina 

Verujemo da vam se barem jednom desilo , da ste se vratili sa odlične žurke i mrtvi umorni samo legli u krevet.  Lice vam tada sigurno nije bilo sretno. Ostaci šminke zarobiti  će prljavštinu unutar kože što dovodi do mutacije DNK, degradacije kolagena, zapušenih pora, akni i starenja.

2013. Daily Mail je sproveo studiju, u kojoj je jedna žena prestala da pere lice tokom celog meseca, i svako je jutro stavljala make up na neopranu kožu. Rezultat je bio neverovatan.  Pokazalo se, da čak  i povremeno odgađanje skidanja šminke dovodi do umornog tena, pojave upaljenih akni i iritatnog osipa. Zbog preskakanja čišćenja lica tokom 30 dana,  stručnjaci su zaključili da se žena na kojoj je sprovedeno istraživanje, postarala za punih 10 godina.

FOTO:SCREENSHOOT / PIXABUY

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar