Saznajte sve o nadoknadi kosti za zubne implante

01-08-2022
Featured Video Play Icon

Uz današnju tehnologiju i nove metode, ugradnja zubnih implanta obavlja se bezbolno i brzo. Ipak u slučajevima kada nedostaje kosti za ugradnju implanta, pristupa se proceduri njene nadoknade, čime se produžava i sam proces. Kakve vrste nadoknada postoje i kako se ugrađuju u kost , ne propustite pogledati u videu

 50% kosti pacijenta i 50% veštačke

Nadoknada kosti za implantski zahvat je složena procedura koja je do danas veoma napredovala, tako da se implanti ugrađuju u relativno kratkom roku. Za nju je potrebna koštana masa pacijenta, a ona se  obično dobiva iz kosti iz same vilice, koja se meša sa veštačkom koštanom masom, i potom vraća pacijentu u znatnijoj količini. Rezultati sprovedenih studija pokazuju da se najbolji rezultat, odnosno, najbolji kvalitet nove kosti, postiže kombinovanjem 50% kosti pacijenta i 50% veštačke kosti.

Regeneracija koštanog tkiva

Ovakva mešavina se obično prekriva membranom, kako bi se stvorila barijera između nadokanđene kosti i mekih tkiva, te na taj način obezbedila nesmetana regeneracija koštanog tkiva. Zavisno od potreba pacijenta, može se preduzeti neka od četiri vrste nadoknade. Procedure nadoknade kosti mogu biti dosta invazivnije od same procedure ugradnje implanata i po pravilu produžavaju samu proceduru ugradnje implanta, pogotovo kada se ne mogu u istoj seansi ugraditi implanti i nadoknaditi kost. Tada je potrebno prvo nadoknaditi kost i zatim sačekati nekoliko meseci.

Osim navedenih procedura,  jedan od načina za prevazilaženje problema nedostatka kosti, je korišćenje kraćih i užih implanata, što može biti alternativa za nadoknadu kosti. Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar