Skinimalizam: pojednostavljenje kozmetičke rutine i prihvatanje prirodne teksture lica

24-01-2021

Skinimalizam je trend koji najavljuju dermatolozi u 2021., a odnosi se na pojednostavljenje kozmetičke rutine i prihvatanje prirodne teksture lica. Više nije potrebno skrivati nesavršenosti već naprotiv! Dozvoljeno je da se vide, pore, crvenilo i diskoloracija, sve dok ten izgleda zdravo, negovano i sija mladalačkim sjajem

Previše preparata i šminke šteti koži 

Ako nanosite previše kozmetičkih sredstava možete izazvati iritaciju, suvu kožu, crvenilo: ” Preterivanje sa šminkom ili sa kozmetičkim sredstvima može pogoršati stanje kože. Kako što može pogoršati postojeće probleme, može stvoriti i nove” upozorava Melisa Levin, dermatolog. Stvar je u tome što je vašoj koži potreban odmor. Ona mora da diše i da živi. Zato svi dermatolozi predviđaju da će osnovna nega kože ili skinimalizam postati vodeći trend lepote u 2021. godini.

Skinimalizmom na tvorničke postavke 

Skinimalizam je trend koji stiže kao odgovor na nerealne standarde lepote koje su nam nametnule društvene mreže. Filteri koji brišu podočnjake, peglaju bore, podižu jagodice i očima “daju” bademast oblik, ostavljaju jednako loše posledice na starije, kako i na mlađe generacije. Skinimalizam, koji karakteriše minimalna upotreba kozmetičkih preparata i šminke,  će pomoći svima da vide  “realniju sliku”, da ponovo zavolimo sebe i svoju kožu, i konačno – da povrate poljuljano samopouzdanje.

Skinimalistička nega štedi vaš novac

Vaša dnevna rutina u negovanju kože trebalo bi da sadrži samo osnovne korake koji će dozvoliti da vaša koža prirodno zablista. A to znači da nema ni prikrivanja takozvanih nedostataka.  Skinimalizam bi , ističu dermatolozi, trebao da vam uštedi i vreme i novac: ”Toliko je ljudi potrošilo neverovatnu količinu novca na razne proizvode, isprobalo toliko različitih trendova nege kože i potpuno su frustrirani”, kaže dr Levin. Rešenje je, izuzev ako vaša koža zaista ima neki teži dermatološki problem: pojednostavljena verzija dosadašnje dnevne rutine. Korišćenje krema sa višestrukim dejstvom takođe je poželjno.

Što podrazumeva nega

Osnovna nega kože bazira se na tri koraka. Prvi korak je – čišćenje lica. Drugi je baziran na održavanju vlažnosti kože lica kako ne biste prevremeno dobile bore. Treći korak je zaštita vaše kože od UV zračenja. Da biste ovo ostvarili potrebna su vam tri kvalitetna preparata: sredstvo za čišćenje lica, hidratna krema, krema za sunčanje (prilagođenja koži lica). Preporuka dermatologa je da se ovoj rutini svakako doda i antioksidativni serum, jer on se bori protiv slobodnih radikala.  Pored navedenih, slobodno možete dodati preparate koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama. Neko će koristiti kremu protiv bora, nekome je potrebna krema za područje oko očiju, neko se bori sa aknama…Kada je šminka u pitanju, skinimalizam preporučuje prirodan izgled.

FOTO: arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar