Otkrili kako se koža odraslih može regenerisati kao kod novorođenčadi

22-01-2021

Novootkriveni genski faktor omogućuje koži odraslih da se popravi poput kože novorođenčadi. Ovo otkriće utiče na lečenje rana i sprečavanje nekih procesa starenja kože. Istraživači su identifikovali faktor u koži dečijih miševa koji kontroliše stvaranje folikula dlake. Kad se aktivirao kod odraslih miševa, njihova je koža mogla zaceljivati ​​rane bez ožiljaka. Regenerisana koža čak je sadržavala krzno i mogla se naježiti

Regeneracija kože odraslih kao kod novorođene bebe

Otkriće istraživača Univerziteta u Vašingtonu otvara nove mogućnosti za efikasnije tretmane rana na koži, kao i za sprečavanje nekih procesa starenja kože. U studiji objavljenoj u časopisu eLife 29. novembra, istraživači su identifikovali faktor koji deluje poput molekularnog prekidača u koži dečijih miševa (kontroliše stvaranje folikula dlake dok se razvijaju tokom prve nedelje života). Prekidač se uglavnom isključuje nakon formiranja kože i ostaje isključen u tkivu odraslih. Kad se aktivirao u specijalizovanim ćelijama odraslih miševa, njihova je koža mogla zaceljivati ​​rane bez ožiljaka. Regenerisana koža čak je sadržavala krzno i ​​mogla se ježiti, što se sposobnost koja se gubi prilikom stvaranja ožiljaka kod odraslih ljudi.

Uspešan pokus sa regeneracijom kože sisara

Sisari inače nisu poznati po svojim regenerativnim sposobnostima u poredbi s drugim organizmima, poput nekih guštera koji mogu obnoviti cele ekstremitete ili kožu. WSU studija sugeriše da bi se tajna ljudske regeneracije mogla pronaći proučavanjem vlastitog ranog razvoja: “Uspeli smo prekopirati urođenu sposobnost mlade kože novorođenčadi  da se regeneriše i preneti tu sposobnost na staru kožu.  Ovim istraživanjem smo u principu pokazali da je takva vrsta regeneracije moguća. Još uvek možemo proučavati druge organizme kako bi nas inspirisali, ali takođe možemo naučiti dosta o regeneraciji gledajući sebe”, rekao je dr Rajan Driskel, docent na WSU’s School of Molecular Biosciences.

dr Rajan Driskel

Potencijal istraživanja regeneracije kod beba

Driskel je prvi put dobio ideju da prouči rane faze života sisara kako bi popravio kožu, nakon što je saznao za rad dr. Majkla Longakera sa Univerziteta Stanford. Naime, tokom izvođenja hitnih operacija spašavanja života u maternici, Longaker i njegovi kolege su primetili da bebe, nakon što su se rodile, nisu imale ožiljke od operacije. ”Još je puno posla potrebno obaviti pre nego što se ovo poslednje otkriće na miševima, počne primenjivati na ljudsku kožu…ali smo svakako na dobrom putu”, zaključio je dr  Driskel.

FOTO: estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar