Umami: peti ukus koji pomaže u gubljenju kilograma

04-09-2018

Postoje brojni načini kojima možete da sprečite prejedanje – od toga da jedete sporo, dobro žvaćete svaki zalogaj, do toga da jedete više manjih obroka tokom dana.  Međutim, novo istraživanje otkrilo je kako je rešenje za smanjen apetit ukusna supa bogata umamijem pre glavnog jela

Umami je peti ukus, uz četiri osnovna (slatko, slano, kiselo i gorko), a nalazi se u namirnicama kao što su tunjevina, lignje, školjke, škampi, govedina, svinjetina, piletina, paradajz, tartufi, soja, krompir i jaja.

Grupa žena je u sklopu istraživanja konzumirala 240 ml pileće supe pre glavnog jela.  Nekima je supa začinjena s 1,44 grama mononatrijumovog glutamata, a drugima nije.

Rezultati su objavljeni u časopisu „Neuropsychopharmacology“, a otkrili su kako su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisanije.

„Mnoge kulture širom sveta zagovaraju supu pre glavnog jela. Ovim rezultatima pokazalo se da ljudi s visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu“, rekao je autor studije dr Migel Alonso.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar