Naučnici sa Univerziteta Harvard dokazali su da neke sorte povrća zapravo ne doprinose gubitku težine, već mogu uticati i na gojenje. U istraživanju, koje je trajalo 20 godina, učestvovalo je 130.000 ljudi, a naučnici su pratili njihove navike u ishrani, kao i namirnice koje konzumiraju
Na osnovu dobijenih podataka, stručnjaci su zaključili koje povrće zapravo doprinosi dobijanju na težini. Sa velikom sigurnošću su potvrdili da povrće koje najviše goji jesu kukuruz, krompir i grašak.
Kukuruz se pokazao kao najgori sa 0,9 kilograma više tokom dve godine od povećanja porcije ovog povrća. Razlog za to je visoki glikemijski indeks, intenzivno povećanje šećera u krvi nakon konzumiranja, koje utiče na povećanje osećanja gladi.
Zanimljivo je da su osobe koje su jele povrće bogato vlaknima, poput pasulja, izgubile na težini nakon nekog vremena.