Zašto muška koža drugačije stari od ženske?

15-06-2022

Muška koža – na licu u telu – ima drugačiji sastav od ženske i prema tome se dugačije tretira. Zbog toga, muškarci imaju koristi od prilagođenog pristupa nezi kože, što doprinosi da njihova koža ostane zdrava i u najboljem prirodnom izdanju.

Koje su razlike?

Hormon testosteron određuje muške karakteristike kože muškaraca i daje joj drugačiju strukturu nego što ima ženska koža. Iako je koža svakog muškarca jedinstvena, uopšteno gledajući, muška koža – na licu i telu – je deblja, masnija i drugačije stari.

Gustina

Muška koža je, prosečno, otprilike 20% gušća od ženske. Sadrži više kolagena i ima zategnutiji, čvrći izgled. Sadržaj kolagena u muškoj koži se smanjuje po konstantnoj stopi. Ženska koža je pogođena u kasnijem starosnom dobu, posebno nakon menopauze. Ženska koža se onda dramatičnije istanjuje i efekti su izraženiji nego kod muškaraca.

Masnoća

Muškarci imaju više lojnih žlezdi, pa prema tome i više pora nego žene. Njihove lojne žlezde i pore su veće nego kod žena. Proizvodnja sebuma je duplo veća nego kod žena, pa je stoga muška koža masnija i sjajnija nego ženska i sklona je nečistoćama i aknama. Odrasli muškarci su manje skloni suvoj koži nego odrasle žene.

Starenje

Znaci starenja se ispoljavaju na muškoj koži kasnije, ali promene nastupaju brže jednom kada se jave. Muškarci su više pogođeni gubitkom mišićne mase i opuštenom kožom u kombinaciji sa natečenim očima i tamnim kolutovima zbog kojih izgledaju umorno. I kod muškaraca nastaju bore, mada su često manja briga nego kod žena. Muške bore se javljaju kasnije nego ženske, ali, kada se pojave, u potpunosti su formirane.

FOTO : Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar