Zdrava kosa uz pravilno sušenje i negu

23-12-2022

Među savetima za lepotu često postoji preporuka da se kosa posle pranja osuši sama. Istro tako, veruje se da fen oštećuje kosu, čineći je tankom i lomljivom. Međutim, ispostavilo se da je istina malo drugačija

Kosa se mora prati ali važno je biti umeren

Centralni deo svake dlake (korteks, koji se sastoji od keratina) je zaštićen kutikulom – zaštitnim slojem koji se sastoji od ljuski koje su čvrsto prislonjene jedna uz drugu – keratinizovane duguljaste ćelije. Tokom pranja šamponom, voda prodire između ljuskica, što dovodi do oticanja korteksa i povećanja zapremine. Zbog toga se ljuske zaštitnog sloja „otvaraju“, ostavljajući keratinsko jezgro bespomoćnim.

Mokra kosa pogoduje gljivicama

Ako ne sušimo kosu, produženo izlaganje vodi na otečenom korteksu rasteže omotač ljuski kose iznova i iznova. Kutikula “puca” – kao rezultat, kosa postaje krhka i podeljena. Pored toga, u vlažnom okruženju, neke vrste gljivica koje žive na koži glave razmnožavaju se mnogo brže. Njihovo brzo širenje se manifestuje svrabom, ljuštenjem (ista perut) i crvenilom. Sa sklonošću vlasišta ka povećanom lučenju sebuma, prirodno isušivanje kose dovodi do povećanja njihovog sadržaja masti i potrebe za češćom upotrebom šampona.

Kako ojačati kosu?

Da biste ojačali kosu, potrebno je “izgladiti” ljuske zaštitnog sloja, prisiljavajući ih da se što bliže prilagode jedni drugima i štite keratinski korteks. U tu svrhu se koriste maske koje se nanose pre regeneratora. Bez obzira da li za stajling koristite kozmetiku, pridržavajte se  jednostavnih pravila sušenja kose.

Kako pravilno sušiti kosu fenom ?

Kada sušite fenom, zapamtite da su temperature vazduha ispod 60℃ bezbedne i sprečavaju termičko oštećenje kose. Počevši od sušenja, koristite najnižu moguću temperaturu fena, postepeno je povećavajući. Koristite sprejeve za zaštitu od toplote kad god je to moguće. Prvo usmerite mlaz vazduha na korene, a zatim pomerite fen do vrhova na udaljenosti od 20-25 centimetara. Odmaknite fen, vraćajući ga u korene, kako ne biste delovali na kosu “protiv” pravca rasta vaga.

Najbolje rešenje za prirodno sušenje kose

Ne možete uvrnuti čvrst turban sa peškira, uvijati i stiskati kosu. Mehaničke sile oštećuju kutikulu i ponovo „otvore“ njene ljuske. Dovoljno je nakratko umotati glavu u peškir i lagano ubrisati kosu tako da tkanina upije višak vlage iz njih bez oštećenja zaštitnog sloja. Pokušajte da ne češljate mokru kosu, ako je potrebno, koristite češalj ili četku sa retkim zubima da biste formirali razdeljak ili dali željeni oblik.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar