Antiejdžing kose: podmlađivanje na prirodan način

29-09-2023

Kosa vam je sve tanja, slabija,  gubi volumen i sjaj a njena boja bledi? Baš kao koža i naša kosa vremenom počinje da stari.  Međutim, stručnjaci savetuju kako se sve navedeno može znatno ublažiti  adekvatnom negom i preventivom

Šta se dešava sa kosom kroz starenje?

Jedna od vidljivih promena koja se dešava usled procesanja starenja jeste pojava sedih. To uzrokuje usporena proizvodnja melanina (daje pigment kosi) koja se može i potpuno stopirati što rezultira potpuno sedu vlas, koja je uzgred sada veoma prisutno i među modnim svetom.  Džonatan Suns, kreativni direktor poznatog brenda objašnjava: „Kako kosa stari menja se i njena tekstura, te vrlo lako postaje sklona lomljenju, a sam njen izgled je beživotan. Obično, to postaje očiglednije na dužoj kosi.” Uporedo sa gubitkom pigmenta, sede dlake često izgledaju suvo što je rezultat smanjenja proizvodnje ulja u lojnim žlezdama.

Kako podmladiti kosu?

Fokus podmlađivanja kose bi trebalo da bude na funkciji korena jer sa poboljšanjem rada korena dlake, obezbeđujemo rast kvalitetne i zdrave kose. U tome najuspešnije mogu pomoći stimulativni tretmani, kao što su tretman mezonitima, PRP tretman, laserski tretmani ili mezoterapija sa biomimetičnim peptidima, a najbolji rezultati postižu se kombinacijom svih nabrojanih tretmana. Ipak, nega ne sme izostati, a pre svega kvalitetne šampone koji povećavaju sjaj, elastičnost i volumen kose. Njihova funkcija je da poboljšaju izgled dlake, a bez toga je nemoguć pun efekat. Izbegavajte šampone i regeneratore koji sadrže sulfate, jer nikako nisu dobri po kosu. Oni mogu isušiti kosu i koren, što može podstaći prirodni proces starenja.

Rešite se štetnih navika i živite zdravo

Baš kao što cigarete i alkohol loše deluju na kožu, imaju isti učinak i na kosu, stoga se rešite ovih loših navika. Osim toga, zdrava i izbalansirana ishrana s dovoljno vode učiniće čuda za vašu kosu koja neće prerano početi da sedi. Uvek zaštitite kosu od sunca uz pomoć šešira, kape, marame i kokosovog ulja, Kokosovo ulje nije korisno samo za negu suve kože, već se može koristiti i za kosu. Sadrži puno vrednih sastojaka poput vitamina E koji deluje kao antioksidans, kao i zasićenih masti. Pomešajte toplo ulje s nekoliko listova karija, što će vam pomoći da zadržite pigment u boji, i primenjujte ga dva puta sedmično kao masku za negu kose.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar