Bio je slep više od 20 godina a onda je dobio bioničke oči i nov pogled na svet

20-04-2018
Featured Video Play Icon

Više od dve decenije, doktori nisu mogli učiniti ništa za Valfrea Lopeza,  koji je izgubio vid zbog degenerativne bolesti oka. Ali razvoj tehnologije i revolucionarna intervencija veštačkog vida koja mu je urađena na Univerzitetu Florida Health , dali su mu nov pogled na svet

Izgubio vid zbog pigmentoze retinose

Četrdesetšestogodišnji Lopez bio je u ranim dvadesetima kada je izgubio vid  zbog pigmentoze retinitise, genetskog  poremećaja koji uništava osetljive ćelije u pozadini očiju.  Tada je i poslednji put video svoju decu kao sav svet koji ga je okruživao: ”Sina sam video kada je imao dve godine. Sad je star 21 godinu a ćerka 12. Nju nisam imao prilike  videti”, kazao je Valfre.

Bioničko oko – velika pomoć slepim osobama

Rezultati istraživanja koje je sproveo Nationalni instituz za zdravlje – institut za oči,  pokazali su da  ova bolest pogađa svaku 4000. osobu u svetu.  Početkom prošle godine, Lopez je dobio  “bionično oko” Argus II – mikroelektrodni čip implantiran u mrežnjaču. Elektrode preuzimaju funkciju oštećenih  retinalnih ćelija i šalju signale u poseban par naočala koji  je omogućio Valfreu da vidi oblike i kontrastne slike.

Bioničko oko nikako nije zamena za pravo

Argus II sistem ne vraća savršen vid ali  slepim osobama pomaže da obavljaju zadatke vizuelno, a ne dodirivanjem. Tokom kliničkog ispitivanja, pacijenti  su mogli da lociraju svetla i prozore,  pratiti linije na pešačkom prelazu, sortirati veš ili odrediti gde su drugi ljudi bili smešteni u prostoriji.

Želeo da vidi ćerkino lice

”Dok sam se vračao iz Gainsvila, mogao sam da vidiom automobile na cesti. To mi je bio bilo veoma veoma uzbudljivo, ali najsećniji sam bio kad sam ugledao obrise svoje žene i dece. Pokušavao sam čak da vidim kćerkino lice ali to za sada još nije moguće  . Ovo mi je definitivno nova šansa za život”, zaključio je presrećan Valfre.

Celu Valfreovu životnu priču možete pogledati u videu na vrhu teksta.

FOTO: Screenshot / Argus 2

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar