Bionička sočiva: Za osam minuta videćete trostruko bolje!

20-02-2018
Featured Video Play Icon

Kanadski stručnjaci su svim korisnicima naočara i kontaktnih sočiva omogućili mnogo lagodniji život – izumili su bionička supersočiva koja trostruko poboljšavaju vid, a ugrađuju se za svega osam minuta.

Ono što smo nekada gledali u SF filmovima danas je postalo stvarnost.  Naime, pomoću bioničkih sočiva čak i starije osobe koje ne vide dalje od tri metra, od sada će moći da čitaju i na razdaljini većoj od deset metara.

Procedura je slična operaciji katarakte, prilikom čega se uklanja prirodno očno sočivo i zamenjuje bioničkim, tako što se ubrizga u oko.  Još jedna dobra vest je da sam zahvat traje svega osam minuta.

Ova supersočiva mogu sprečiti nastanak katarakte, jer se odstranjuje očno sočivo koje je sklono propadanju – priča Garet Veb, izumitelj ovog proizvoda i predvodnik kompanije „Ocumetics Technology Corp“.

Stručnjaci  smatraju da će zbog ovih supersočiva, kontaktna sočiva, naočare, kao i operacija za uklanjanje dioptrije postati prošlost. Trenutno se nalaze na svim testovima, a ako prođu, supersočiva bi se mogla pojaviti na tržištu kroz godinu dana.

Gareth Webb

Ovo je zaista neverovatan napredak u razvoju oftalmologije, ali ova sočiva nisu jedina bionička. Na tržištu bi se uskoro trebala pojaviti sočiva koja razvija Sony , a imaće mogućnost snimanja,  zumiranja , i fokusiranja , kao i pregleda video zapisa.

Za budućnost dr Veb najavljuje toliko moćna sočiva pomoću kojih ćemo moći  naprimer, bez problema  da vidimo i miroskopske organizme na dlanu. Više pogledajte u videu na vrhu teksta .

 

FOTO: Ocumetics Technology Corp / Screenshot

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar