Biopolimer: drugo ime za zloglasni silikon!

22-11-2020
Featured Video Play Icon

U moru raznoraznih ponuda za tretmane lepote,  neretko se može pronaći  i ona koja uključuje oblikovanje lica  biopolimerom.  Onima manje upućenima,  biopolimeri se mogu učiniti kao dobra opcija jer su jeftiniji a traju večno.  Ipak,  tanka je granica koja prvobitnu lepotu deli od pravog košmara

Biopolimer – drugo ime silikona

Biopolimer nema veze za hijaluronom, jer za razliku od njega on nije prirodan i biorazgradiv. Reč je zapravo o vrsti silikona. Poznato je, kako je tečni silikon već godinama zabranjen u svetu, a  slična stvar je i sa biopolimerima, barem što se tiče većine EU zemalja.   Niti jedan iskusan stručnjak neće preporučiti biopolimere zbog mogućnosti raznih komplikacija: od stvaranja granuloma (grudvica) pa do veoma teške sanacije problema koji se rešavaju hirurškim putem.

lice napunjeno silikonskim punjačima i komplikacije koje donose tokom godina

I trajni punjači su nepreporučivi

Od trajnih  ili trajnijih filera koji nisu u potpunosti biorazgradivi i traju po nekoliko godina, tu je Aquamid i Artekol sa sintetičkim česticama u vodenom gelu. Oni su daleko bolji od biopolimera, ali premda se smatraju bezbednim, opšte je uverenje da se sa nerazgradivim filerima javlja i najveći broj problema. Što više filera, to je i  veća mogućnost komplikacija.

Koliko para toliko muzike

Najveći razlog zašto se devojke i žene odlučuju na tretman ovim preparatom je jeftina cena i trajni rezultat. No pre nego šta se odlučite na takvo što, setite se onih starih: ”manje je više i koliko para toliko muzike”. Dok hijaluron daje prirodniji izgleda usana, biopolimer ih često učini  “patkastim”.  Drugi veliki problem je što starenjem može doći do pomeranja biopolimera, tako da dobijemo deformormisane usne.  Međutim tu je tek početak muke jer ne zaboravite, materijal koji ste injektirali je trajan.

uklanjanje biopolimera hirurškim putem

Uklanjanje biopolimera hirurškim putem

S obzirom da je reč o umetnom nerazgradivom materijalu, uklanjanje biopolimera iz usana moguće je u većini slučajeva  izvesti  samo hirurškim putem. Razlog tome je što se nakon impliciranja u usne biopolimer slepi s okolnim tkivom, tako da je za njegovo vađenje potrebno doslovno uklanjanje komadić po komadić plastike, koja je do tog momenta davala volumen vašim usnama. Neretko ze zahvat izvodi u nekoliko faza.  Za manja uklanjanja biopolimera, ponekad pomaže uređaj Thermi.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Arhiv

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar