Žene briju celo lice kako bi imale mladu i sjajnu kožu bez bora

18-11-2020
Featured Video Play Icon

Brijanje lica kod žena, vekovna je tradicija u Japanu, Koreji  i Kini a sličnom tretmanu svojevremeno su se  podvrgavale Kleopatra kao i slavna  Elizabet Tejlor. U poslednje vreme ova metoda iako u nešto modernijoj verziji, osvaja i sve veći broj pripadnica lepšeg pola zapadnih zemalja.  Iako vam se na prvi mah čini bizarnim da žene briju svoja lica , dermatolozi tvrde kako ova metoda može imati pozitivne učinke na  lepotu i zdravlje kože.

Šta je Dermaplaning?

Dermaplaning, oblik dermabrazije, je piling tretman koji izvodi dermatolog (lekar koji se bavi zdravljem kože). Uključuje nežno struganje gornjeg sloja kože (koji se naziva stratum corneum) čistim hirurškim skalpelom. Prema Američkom društvu plastičnih hirurga, cilj je „doraditi“ gornje slojeve kože i ukloniti mrtve ćelije kože sa površine kako bi se poboljšala glatkoća, ujednačenost i sjaj.

Brijanje podmlađuje i ne podstiče rast novih dlaka

Osim što skida dlačice, brijač otklanja i površinski deo kože, sastavljen od mrtvih ćelija. Dr Majkl Prager, dermatolog  iz Londona kaže da brijanje podstiče stvaranje kolagena  i smanjuje stvaranje bora, ali i objašnjava da brijanje ni u kom slučaju ne podstiče rast novih, pogotovo ne jačih dlačica:  ”Ponekad nam izgleda da su dlačice gušće, ali one zapravo samo rastu iz drugog ugla” – objasnio je on.

Brijanje usporava starenje

Njegov kolega dr Nil Šulc dodaje kako brijanje „usporava starenje”, pa upravo zbog toga muškarci češće bolje podnose godine, te izgledaju mlađe od žena njihovih godina. Specijalni mikro brijači namenjeni ženama mogu se naručiti preko Interneta ili nabaviti u posebnim radnjama koje se bave prodajom materijala i alata za ulepšavanje.

Oštrina muške i ženske britve se znatno razlikuju

Postupak uključuje upotrebu 10-inčnog skalpela koji se razlikuje od britvica za muško brijanje  po slabijoj oštrini britve.  Brijač  se koristi na čistoj i  suvoj koži na čelu, obrazima, bradi, nosu i vratu. Tretmanom se poboljšava  tekstura i ton kože, a dugoročni učinci su povećani prometi ćelija, manje bora i tamnih fleka, smanjenje akni i ožiljaka kao i uklanjanje fine dlake na licu.

Brijanje lica kod žena deo je istočnjačke tradicije

U zemljama poput Koreje , Kine ili Japana brijanje ženskog lica sasvim je normalna stvar budući da je reč o delu tradicije. Naime , mlada pre stupanja u brak sa svojim izabranikom mora prvo da obrije celo lice.  Pored toga u Japanu je danas tretman ulepšavanja lica brijanjem veoma popularan među modernim ženama. One se na taj način rešavaju mrtvih ćelija sa kože, koja se pritom regeneriše, a podstiče se i proizvodnja kolagena. Nakon brijanja sledi nanošenje raznih seruma za hidrataciju i lifting.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar