Svi benefiti jabukovog sirćeta

16-11-2020

Jabukovo sirće poboljšava cirkulaciju krvi kroz najsitnije kapilare. Ono deluje antiseptički, te uništava viruse i bakterije koji bi mogli da oštete kožu, a zna se da pomaže i pri mršavljenju. Sadrži  limunsku, jabučnu i mlečnu kiselinu i ima ceo spektar pozitivnog delovanja na ljudsko zdravlje i lepotu 

Sadržaj jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće sadrži dosta važnih minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma u zdravom stanju. U njemu ima najviše sledećih sastojaka: kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe i fluor. Bogato je i vitaminima, a u sebi najviše ima vitamine: C, A, B1, B2, B6, E, kao i beta karoten.

Jabukovo sirće za zdravlje

Neka od istraživanja su pokazala da je ovo sirće od velike važnosti za zdravlje organizma, a pogodno je i za dijabetičare. Na istraživanju koje je sprovedeno kod dijabetičara koji su imali dijabetes tipa 2 i koji su uzimali svega 2 supene kašike pre spavanja, pri ustajanju ujutru su imali mnogo bolji i poboljšaniji nivo šećera u krvi kao i opadanje holesterola i triglicerida.

Širok spektar lekovitosti

Pa pre svega ovo sirće može se još koristiti za smanjenje krvnog pritiska i pomoć ljudima koji pate od artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta, alergija. Ono se najčešće koristi kao obloga i kao sredstvo koje se utrljava na bolne i proširene vene. Takođe ovo sirće može pomoći da se ukloni osećaj umora, grčeva kao i bolova koji se javljaju u mišićima.

Jabukovo sirće u kozmetičke svrhe

Još jedna od mogućnosti da se primeni jabukovo sirće je u kozmetičke svrhe. Ovo sredstvo je pogodno u borbi protiv ekcema, za čišćenje lica, zdravlje kose, ali i borbu protiv peruti. Preporuka je da se ekcemi ili obolela mesta namažu jabukovim sirćetom četiri puta u toku dana kako bi taj ekcem nestao ali i kako bi se svrab ublažio.

Rešite se peruti uz jabukovo sirće

Ukoliko želite da se rešite peruti onda predlažemo da napravite mešavinu vode i ovog sirćeta u odnosu 1:1 i tako napravljenu smesu sipate i masirate po koži glave. Ostavite je nakon nanošenja do 20 minuta a zatim je isperite uz pomoć mlake vode.

Jabukovo sirće u kombinaciji sa medom

Mešavinu jabukovog sirćeta i meda je najbolje da uzimate na prazan stomak u ranim jutarnjim časovima, pola sata pre doručka. Ova kombinacija je dobra da eliminiše gorušicu, loš zadah i da ojača digestivni sistem. Ako se desi da imate prehladu ili ste hronično umorni onda je dobro uzimati dve kašičice jabukovog sirćeta sa medom uveče pred spavanje. Takođe kada imate glavobolju ili bolove u sinusima onda pripremite čašu vode razmućenu sa dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta, ovaj napitak možete piti nekoliko puta u toku dana u razmaku od po nekoliko sati.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar