Bokvica raste posvuda, protivupalno utiče na kožu i leči 24 zdravstvena problema

25-11-2018

Bokvica je jedna od najsvestranijih i najdostupnijih lekovitih biljaka. Koristili su je grčki i kineski doktori, a u srednjovekovnim knjigama o lekovitom bilju ta vrlo cenjena biljka se preporučivala za čak 24 različite bolesti. Na kožu deluje prvenstveno antiupalno

Nekoliko vrsta sa istim sastavom

Bokvica je pravi čuvar lepote jer ima umirujuće i antiupalno dejstvo, te neguje i čisti kožu, a ima je svuda: u parkovima, pored puta, u vašem dvorištu. Treba samo da je uberete. Valja znati da postoje tri vrste ove biljke, ženska sa širokim listovima, muška sa užim i srednja, s tim što je razlika samo u izgledu, sastav im je potpuno isti.

Rešenje za akne

Bokvica umiruje kožu i osvežava je, pa je odlično rešenje za akne i bubuljice. Za masku protiv akni na većem parčetu gaze izrežite rupe za oči, nos i usta. Listiće bokvice dobro sameljite i prelijte vrelom vodom u razmeri 1 : 3. Stavite da vri tri minuta, te ohladite. Namočite gazu i držite na licu 15 minuta, te se umijte toplom prokuvanom vodom.

Lek za iritiranu kožu

Ova zelena biljka je odlična za rane, opekotine, ogrebotine, infekcije i iritacije i kože i sluzokože. Kako biste umirili povredu, uberite svežu bokvicu, operite je u hladnoj vodi, sitno iseckajte i u avanu dobro izgnječite. Potom je nanesite direktno na kožu ili u gazi ako je povreda veća. Držite pola sata i blago isperite. Za probleme sa upaljenim zanokticama zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite na zagnojen nokat.

Infekcije zuba i desni

Bokvica je odlična za brzo lečenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i podstiče zaceljivanje, što duguje aukubinu. Sažvakano lišće bokvice postavljeno kao obloga na zub i desni može da spreči infekciju zuba u ranim fazama.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar