Bubašvabino mleko: nova superhrana koja sadrži 3x više energije od bizonovog

07-05-2021

Da li ste dovoljno hrabri da počnete konzumirati bubašvabe ili njihovo mleko? Istraživanje je pokazalo da je reč je o novoj superhrani,  koja je  četiri puta nutritivnija od kravljeg mleka.  Između ostalog, izvrsno je za kosu i nokte i jedna je od najhranjivijih supstanci na svetu

Mleko koje pršti energijom

Naučni tim s Instituta “Stem Cell Biology and Regenerative Medicine” u Indiji, sekvencirao je proteinski kristal iz creva Diploptera puctata, odnosno pacifičke bubašvabe – jedine poznate koji porađa žive mlade. Kako bi dohranila svoje potomstvo, bubašvaba proizvodi supstancu nalik mleku s proteinskim kristalima, koji sadrže tri puta više energije od npr mleka bizona.

Kristali kao celovita hrana 

“Kristali su kao celovita hrana – imaju proteine, masnoće i šećere. Ako pogledate proteinske sekvence, one imaju sve esencijalne aminokiseline”, rekao je naučnik iz ovog tima Sančari Banerje. Ono što je takođe fascinantno je to da kristali mleka otpuštaju proteine, ali ne sve odjednom, nego u skladu s brzinom probave.

Čuva kosu i nokte 

Ova kalorijski bogata hrana biće naročito od pomoći onima koji se bore kako bi dobili neophodne količine kalorija dnevno! Mleko bubašvabe može biti brzi izvor neophodnih nutrijenata, uz tvrdnje naučnika da je reč o fantastičnom proteinskom dodatku. Ono sadrži proteine, masnoće, šećere i esencijalne aminokiseline, zbog čega bi se moglo dobro uklopiti i u svakodnevni režim ulepšavanja jer su proteini i masti ključne komponente za zdrave nokte i kosu.

Ne preporučuje se onima s problematičnom kožom

Ipak, Rejčel Nazarian iz “Schweiger Dermatology Group” naglašava kako zbog hormona rasta i visokog nivoa šećera, mleko bubašvabe neće biti najbolji prijatelj vaše kože, posebno ako je već problematična. Ali bez obzira na navedene blagodeti, ljudi širom sveta teško prihvataju činjenicu da bi im bubašvaba mogao biti sastavni deo menija. Jedan od problema mogao bi biti i količina proizvedenog mleka , s obzirom na veličinu insekta.

Proizvodnja mleka bez mužnje bubašvabe

Budući da su naučnici završili sekvenciranje, sada kreću prema proizvodnji kristala u mnogo većim količinama. Posebno su usredotočeni na traženje načina koji bi  kreirao mleko, bez mužnje bubašvabe ili povlačenja kristala iz njihovih creva. Ovo nije prvi put da se naučnici zalažu za konzumiranje insekata. Studija sa Univerziteta Oxford otkrila je da konzumiranje insekata kao što su bubašvabe,  daje više belančevina nego ekvivalentna količina crvenog mesa.

Bubašvabe su izlečile 40 miliona Kineza 

Istraživanja su pokazala kako su bubašvabe pravo blago za farmaceutsku industriju. Prema najnovijim rezultatima, preparati od bubašvaba mogu se koristiti u lečenju raka i side. Ovi lekovi takođe imaju i podmlađujuci efekat, budući da podstiču regeneraciju oštećenih tkiva, potpomažu zarastanje čireva i bore se sa upalama. Zvanična statistika tvrdi: preko 40 miliona Kineza je već izlečeno od različitih bolesti nakon uzimanja lekova od bubašvaba. Krila i mleko.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar