Čaša gaziranog soka ima istu kalorijsku vrednost kao krompir srednje veličine

26-05-2018

Istraživači sa kalifornijskog Univerziteta, spoveli su studiju naziva ”koliko kalorija unosimo u organizam?”. Tim od 22 nutricionista objavio je rezultate istraživanja , koji su još jednom potvrdili da preveliki unos kalorija može da dovede do gojaznosti i drugih oboljenja vezanih za prekomernu težinu. 

Krompir srednje veličine je kaloričan kao čaša gaziranog soka

Krompir srednje veličine ima istu količinu kalorija kao čaša gaziranog soka, ali sadrži i vlakna, B vitamin i kalijum, daje nam energiju i ne utiče na naglo padanje šećera kao što je slučaj sa gaziranim sokom, piše Daily Mail. Slična situacija je i sa mastima. Hrana bogata nezasićenim mastima poput onih u orašastim plodovima, semenkama poput čia seme i seme suncokreta, ali i biljna ulja smanjuju rizik od oboljenja, smanjuju nivo lošeg holesterola i bogate su vitaminom E.

Jogurt i mlečni proizvodi čuvaju krvne sudove 

Ista količina zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu, ribi i piletini, podižu nivo lošeg holesterola u krvi i tako povećavaju rizik od srčanih oboljenja i šloga. Ali, mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir koji sadrže zasićene masti, povezani su sa smanjenjem kardiovaskularnih oboljenja.

Cela voćka je uvek najzdravija

Ispijanje čaše voćnog soka dnevno neće imati štetno dejstvo na organizam, ali nema sumnje da je cela voćka zdravija. Voćni sok gubi vlakna dok se procesuira, ali ima koncentrisanu količinu šećera koji podiže nivo istog u krvi i povećava rizik od karijesa. Cela voćka sadrži vlakna, nivo šećera u krvi neće da skoči i duže ćete biti siti, a ima i više vitamina i antioksidanata.

FOTO: Pexels / Giphy

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar