Danas su jednako popularni vidljivi i nevidljivi ortodontski aparati za izravnavanje zuba

15-11-2017

Izravnavanje zuba se već  godinama obavlja pomoću fiksnih i mobilnih ortodonstkih aparata raznih vrsta kao i načina na koji se postavljaju. Dok neki žele da je njihov ”dentalni korektor” što manje vidljiv , drugi traže suprotno i smatraju ga svojevrsnim modnim dodatkom. Otkrivamo sve vrste aparata za zube u stomatološkoj ponudi.

Fiksni i mobilni ortodontski aparati

Fiksni aparati se ne mogu skinuti. Na zube se lepe adhezivnom tehnikom a sastoje se od bravica pričvršćenih na svaki zub posebno. Mogu biti metalni, kompozitni, keramički ili safirni i nose se u periodu do dve godine. Uz redovne kontrole i pravilnu higijenu, nakon tog perioda vaši zubi će biti ravni i ispravljeni. Mobilne aparate, kako im samo ime govori, možete stavljati i uklanjati sami ali se to ne preporučuje starijim osobama. Bez obzira na na stomatološki napredak, mobilni aparati ne mogu garantovati uspešno izravnavanje zuba starijima dok je sa decom posve drugačija situacija.

Lingvalna tehnika 

Pacijenti koji ne žele da im se aparat vidi na zubima mogu se odlučiti za „bravice“ koje se postavljaju s unutrašnje strane zuba. Ovakav aparat ne smeta usnama i lakše se čisti ali njegovo postavljanje zavisi  o vrsti anomalije koja se tretira. To je zaista jedini potpuno nevidljiv fiksni način ortodontskog lečenja, zbog čega se često naziva lingvalna ili “nevidljiva proteza”. Svi delovi se nalaze iza zuba i ovo je odlučujući faktor zbog čega se ova tehnologija primenjuje u lečenju odraslih pacijenata.

Nevidljivi aparati

Od 1997. zubi se mogu ispraviti pomoću  tzv. udlagama.  Invisalign tehnika se izvodi uz pomoć ‘alignera’, nevidljivih udlaga koje pacijent nosi 24 sata i menja svake dve nedelje. Udlage, koje se izrađuju u Kaliforniji gde je tehnika i nastala, skidaju se samo kada pacijent jede i pere zube. Uopće se ne vide, a zube ispravljaju u jednakoj meri kao i fiksni aparat.

Šta je zajedničko svim ortodontskim aparatima?

Svim aparatićima zajedničko je jedno – vratit će vam zube u položaj koji će, osim estetike, vašoj usnoj šupljini dati zdravlje koje joj je potrebno. Na vam je samo da se odlučite za ‘zajedničko druženje jedan dulji period’ te da se zaputite ortodontu koji će vam, sukladno stanju, odrediti koja vrsta aparatića je najbolja za vas.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar