Deset loših navika koje uništavaju zube

05-05-2017

1.Topla limunada, čaj i kafa
Već od ranije je poznato da čaj i kafa deluju poput boje za zube, ali kofein takođe isušuje usta, zbog čega zubi brže propadaju. To ne znači da morate da prestanete da pijete kafu ili čaj, već samo da je potrebno dosta kafe da bi se zubi vidljivo obojili, minimalno pet do šest šoljica dnevno. Limunada, kao i neki napici koje smo već spomenuli, nagriza zube.


2. Vino
Iako je reč o zdravoj namirnici , vino je posebno pogubno za zube jer grožđe sadrži dosta kiseline, ali neka su vina gora od drugih. Na primer, belo vino je kiselije od crvenog, a penušavo vino je najgore zbog ugljen-dioksida, koji takođe nagriza zube.


3. Žvakanje kockica leda
Lomljenje kockica leda zubima kao i hladnoća mogu dovesti do toga da oni napuknu. Čak iako ne vidite da se nešto dogodilo, može doći do mikroskopskih povreda gleđi koje mogu dovesti do većih problema.


4.Previše voća
Bez obzira što je dobar izvor vitamina , voće je ekstremno kiselo i štetno za zube. Ali ako ne možete bez njega , pokušajte da ga jedete jednom u danu, i to količinu koja vam odgovara. Uz to pijte vodu, ili kombinujte s hranom koja neutrališe negativno dejstvo kiseline , namirnicama poput sira.


5.Plivanje
Strastveni plivači kao i svi oni koje vole da često idu na bazen , morali bi da pripaze zube ,jer hemikalije kojima se pročišćavaju bazeni, posebno hlor, izuzetno utiču na propadanje gleđi. Američki i kanadski stručnjaci kažu da 3-4 nedelje povremenog plivanja u bazenu uzrokuju veoma brzo kvarenje zuba.


6.Pirsing u ustima ili na jeziku
Kod pacijenata s pirsingom, velika je verovatnost da slučajno okrznu zub tokom jela.


7. Previše tvrde četkice za zube
Neki ljudi misle da su tvrđe četkice bolje i da će njima bolje oprati zube, što je potpuno pogrešno, pogotovo kod odraslih osoba. Naime, s godinama se desni povlače pa koren zuba postaje izloženiji, a zubi time postaju osetljiviji.


8.Prečesto pranje zuba
Pranje zuba dva puta dnevno, ujutro i uveče, sasvim je dovoljno što se zdravlja i lepote tiče. Nažalost , mnogi u nadi da se bolje brinu o oralnoj higijeni , peru ih još dodatno nakon  svakog obroka. Međutim, ako ste pored toga pili gazirano piće, a operete zube u okviru od 30 minuta, načinićete im više štete nego koristi. Pričekajte barem sat nakon obroka ili gaziranog pića jer će tako prvo pljuvačka da neutrališe kiseline.


9.Korišćenje zuba umesto alata
Koliko ste puta zubima otkinuli etiketu na odeći ili otvorili kesicu kikirikija ili bocu pića? To, naravno, loše utiče na zube, zbog čega njihovi vrhovi često pucaju.


10.Suvo voće
Grožđe, suve šljive, ananas i slične namirnice dosta štete zubima. Osim što imaju jaku kiselinu, lepe se za zube pa tako stvaraju naslage.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar