Dr Nenad Josipović: Saznajte proceduru hirurške promene pola

21-06-2017
Featured Video Play Icon

Promena pola veoma je ozbiljan  i složen proces, kojem prethodi  dugotrajna priprema kroz  psihijatrijske i psihološke razgovore , kao i celokupna transformacija organa uzrokovana hormonskom terapijom.  Tek nakon što svi ti uveti  budu zadovoljeni,  sledi hirurški zahvat, pojašnjava naš frankfurtski kolumnist ,dr.Nenad Josipović – estetski i plastični hirurg.

Promena iz muškog u ženski pol izvodi se na način, da se nova vagina (neovagina), hirurški oblikuje  tako što se koža penisa iskoristi kao sluznica vagine, a koža testisa za velike usne.

Kada se radi o promeni  iz ženskog pola u muški, zahvat se obavlja najmanje iz dva puta. Kod rekonstrukcije grudnog tkiva,  iz dojke se vade mlečne žlezde koje više nemaju nikakvu funkciju, vadi se određeni deo masnog tkiva, a  bradavice se smanjuju i pozicioniraju. Operacija stvaranja novog penisa sastoji se od histerektomije, odnosno vađenja unutrašnjih reproduktivnih ženskih polnih organa, a zatim i konstruiranja novog  penisa.  Klitoris se uz pomoć  mehaničkih sredstava i dodatnog hormona izvlači i pretvara u’’mikropenis ‘’ prosečne dužine  do maksimalno  deset santimetara, dok se mošnice  oblikuju od velikih usmina. Postoji i metod  stvarnja novog penisa od uzimanja režnja mišića sa tela pacijenta, rolanje tog režnja mišića u kožni nabor i pozicioniranje penisa uz ugrađivanje proteze ako je potrebno. Novi metodi uključuju i duženje penisa nakon hirurškog zahvata.

Kod obe tranzicije , novokonstruisani  polni organi su funkcionalni  kod mokrenja.  Što se tiče seksualne funkcije, ona  zavisi o kvaliteti neovagine ili neofalusa. Nakon hirurškog zahvata promene  pola, ne doživljavaju svi  orgazam, ali postoji  seksualno zadovoljstvo.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar