Dr Vladislav Ribnikar: viseća koža nastala zbog naglog gubitka kilograma, može se samo hirurški ukloniti

26-02-2019
Featured Video Play Icon

Nagli gubitak kilograma, može na prvu izgledati kao velik uspeh , ali  on za sobom ostavlja posledicu u vidu viškova kože. Reč je o ozbiljnom estetstkom problemu koji stvara velike frustracije svima koje pogodi. Jedino rešenje u tom slučaju je hirurško odstranjivanje viškova kože, o čemu više zna dr Vladislav Ribnikar – specijalista za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju 

Naglim gubitkom  kilograma nastaje viseća koža 

”Gubitak prekomernog broja kilograma je zaista velik problem. Neke osobe izgube 30, 40, 50 kg, nekad čak i više i naravno da nakon toga ostanu veliki viškovi kože.  Kod mnogih pacijenata nakon tako velikog gubitka kilograma, pogotovo ako je to  u kratkom vremenskom periodu, ta koža više ne može da se vrati ili retrahuje. Ona ostaje da visi, i to je najčešće u regiji prednjeg trbušnog zida, ali isto tako može da se ti viškovi kože manifestuju u predelu butina, nadlaktica, na vratu, i naravno u regiji grudi. ”, pojašnjava dr Ribnikar.

Jedino rešenje je hirurško odstranjivanje viškova kože 

Dr Vladislav dodaje kako je jedino rešenje za navedeni problem hirurško  odstranjivanje kože: ”Mi to kažemo agresivne operacije , gde se ponekad odstranjuju segmenti kože i potkožnog masnog tkiva, težine i do 4, 5, 6, 10 kg…. Najčešće se odstranjuju viškovi kože iz regije prednjeg trbušnog zida.To je ta tzv abdominoplastika, pomoću koje se odstranjuju svi viškovi kože, kao i  preostali viškovi masti, kojih obično  i dalje ima, pogotovo u predelu struka. ”

Svaki deo tela može se prekrojiti 

Prilikom velikog gubitka kilograma viškovi kože nalaze se po celom telu, ali dr Ribnikar ističe da se svaki deo može uspešno zategnuti: ”To nekad može da bude i regija struka , pa i leđa…zatim butina , pogotovo unutrašnjih delova butina, nadlaktica i vrlo često kod ovih velikih gubitaka težine, stradaju grudi, koje se spuštaju i padaju. Na njima se takođe pojavljuju veliki viškovi kože, i onda se takve grudi moraju podići, eventualno smanjiti, nekada i povećati…i takođe se odstraniti ti viškovi kože.”

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar