Drevna terapija pijavicama regeneriše ceo organizam

11-08-2023

O pozitivnim učincima koje pijavice imaju na ljudski organizam znali su još drevni Egipćani. One se pominju i u Bibiji a Ministarstvo zdravlja ruske federacije uvrstilo ih je registar lekovitih sredstava. Iako je većini ljudi njihova pojava odbojna, pijavice su uistinu pravi saveznik našeg zdavlja i lepote. To su prepoznale i brojne poznate ličnosti poput Demi Moore, Kim Kardashian i  Mirande Kerr, koje svoj mladalački izgled između ostalog duguju hiduroterapiji.

Istorija lečenja pijavicama

Prema istorijskim podacima, lečenje pijavicama je počelo pre 350 vekova u Indiji. Prvi pisani zapisi o njihovoj primeni u medicinske svrhe datiraju još iz doba drevnog Egipta. Spominju se i u  Bibliji  kao i Solomonovim alegorijama. Prvi među lekarima koji je još u I veku n.e. pisao o lekovitom dejstvu pijavica jeste Plinius. Kasnije se primena hiduroterapije postepeno proširila diljem planeta.

U Rusiji priznate kao oficijalno sredsvo lečenja

Primena pijavica u medicinske svrhe dostiže vrhunac tridesetih godina XIX veka u Rusiji gde je korišćeno oko trideset miliona pijavica godišnje. Ministarstvo zdravlja Ruske federacije, priznalo hirudoterapiju  kao oficijalnu medicinsku metodu lečenja. Pijavice su zavedene u Registar lekovitih sredstava i mogu se kupiti u apoteci,.

Mikro i plastična hirurgija najveći su korisnici pijavica

Pijavica je zapravo prava mala farmaceutska fabrika. Ona svojom pljuvačkom ubrizgava u krv ogromnu količinu biološki aktivnih supstanci kao  što su hirudin, alfahimotropsin, himazin i suptilizin. U svetu se najviše koriste u mikrohirurgiji i plastičnoj hirurgiji jer su fenomenalni antikoagulanti. Imaju analgetičko, imunostimulativno, bakteriostatično, lipolitičko svojstvo (podstiču raspad masnoća i uklanjaju celulit).

Hirudoterapijom do lepote i zdravlja

Danas su indikacije za primenu medicinskih pijavica broje od estetskih, u zatezanju kože lica i uklanjanju fleka i celulita do ozbiljnih medicinskih stanja kakva su: proširene vene, dijabetes, glaukom, angina pektoris, kao i stanje posle operativnih zahvata i sportskih povreda. Zahvaljujuči njihovom ugrizu tkivo dobija više hranjivih materija i kiseonika što utiče na celokupno podmlađivanje organizma. Nakon što se iskoriste za tretman ,medicinske  pijavice se uništavju jer tako pripisuje zakon.

FOTO : arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar