Enzimi su izuzetno važni u održavanju strukture kolagena i elastina kože. Najviše ih ima u sirovoj hrani, a njihov nedostatak dovodi do ubrzanog starenja.
Naša vitalnost zavisi od vitalnosti enzima u organizmu. Pušenje, uzimanje lekova, radijacija i druge toksične supstance mogu lako oštetiti naše enzime. Sirova hrana sadrži obilje enzima koji se dopremaju do ćelija putem krvi. Oni su ekstremno važni u održavanju strukture kolagena i elastina kože: obilje enzima u ishrani pomaže da koža ostane glatka, suprotno, njihov nedostatak u ishrani može dovesti do gubitka elastičnosti kože.
Naše telo tokom života proizvede ograničenu količinu enzima. Kada se njegove rezerve potroše, telo počinje da stari i, na kraju, umire. Kuvanjem ubijamo sve enzime u hrani. Tokom varenja kuvane hrane, bez enzima, telo praktično krade metaboličke enzime iz ćelija, oduzimajući nam na taj način životnu snagu i skraćujući naš život. Umorni smo i pospani kada jedemo kuvanu odnosno „mrtvu“ hranu. Nasuprot tome, kada jedemo živu – sirovu biljnu hranu, osećamo se osveženi i odmorni.