Istraživanje potvrdilo: zdrave životne navike kod žena, mogu da uspore starenje!

16-08-2017

Rezultati studije sprovedene na američkom univerzitetu Harvard, pokazali su da mladalački izgled u zrelim godinama nije uslovljen genetikom već dobrim životnim navikama. 

Naime, istraživači su pratili dve skupine žena , one koje su brinule o svom izgledu i pazile na zdrave životne navike , te druge sa kojima to nije  bio slučaj.  Ustanovili da su žene koje su više spavale, vodile računa o ishrani, pile vitamine i minerale, redovno koristile kreme za hidrataciju kože i održavale telesnu težinu u granicama normale, izgledale čak deceniju mlađe od svojih godina. S druge strane, žene koje se nisu pridržavale ovih životnih navika izgledale su starije.

Rezultati studije pokazali su da  dobre navike umanjuju efekte starenja čak i među ženama koje su imale “lošiju” genetiku, odnosno čiji su roditelji u starosti imali znatno veći broj bora i slabiji tonus kože. Takođe je potvrđeno da su sunčanje i pušenje najštetniji po mladalački izgled. Interesantan je i zaključak da žene sa prekomernom telesnom težinom umanjuju šansu da izgledaju mladoliko kada napune 50 godina. Razlog tome je što višak kilograma u starijem životnom dobu narušava kompletno zdravlje.

”Studija je definitivno pokazala da mladalački izgled u zrelim godinama je najvećim delom uslovljen životnim stilom i spoljnim uticajima,  a ne genetikom” – rekao je dr Frok Nojser, jedan od glavnih istraživača na ovom projektu.  ”Genetika je presudna samo kod onih žena koje prirodno imaju suvlju kožu. Usled toga one imaju 30 odsto slabije šanse da izgledaju mlađe u pedesetim”, zaključio je dr Frok.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar