Faloplastika kod trans muškaraca

26-04-2024
Featured Video Play Icon

Postoje dve opcije za faloplastiku kod trans muškaraca: metoidioplastika i totalna faloplastika. Metoidioplastika podrazumeva stvaranje penisa od hormonski hipertrofiranog klitorisa, sa glavnim ciljem postizanja “muški izgledajućih genitalija” i mogućnosti mokrenja u stojećem položaju. Ovo je dobra i bezbedna opcija za transmuškarce koji žele da izbegnu kompleksnu i višestepenu totalnu faloplastiku

Beogradska metoidioplastika

”Centar u Beogradu jedan je od lidera u ovoj vrsti faloplastike, a procedura je priznata u literaturi kao “Beogradska (potpuna) metoidioplastika”. Naša najnovija objavljena serija uključuje 938 slučajeva u periodu od 18 godina. To uključuje nekoliko koraka koji se izvode kao jednokratna operacija: uklanjanje vagine – vaginektomija, stvaranje neofalusa (maksimalno ispravljanje i produžavanje klitorisa), produženje uretre kombinovanjem transplantata sluznice iz usta i genitalnih flepova, i scrotoplastika sa uvođenjem testikularnih implantata”, kaže dr Borko Stojanović, hirurg za promene pola.

Stvaranje novog penisa

Transmuškarci trebaju biti hormonski tretirani minimalno jednu godinu pre operacije. Klitoris se pre operacije uvećava primenom dihidrotestosterona u obliku topičkog gela tokom tri meseca pre operacije, uz korišćenje vakuumske naprave. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje otprilike 3 sata. Boravak u bolnici traje 2-3 dana, a pacijentima se savetuje da ostanu u Beogradu još dodatnih 7-10 dana radi kontrole i praćenja. Suprapubična drenaža urina se postavlja u svim slučajevima na period od 3 nedelje. Preporučuje se upotreba vakuumske naprave tokom šest meseci posle operacije kako bi se sprečilo skraćivanje neofalusa.

Dodatna operacija za uvećanje novih genitalija

Metoidioplastika takođe može biti izvedena istovremeno sa histerektomijom i bilateralnom mastektomijom, kao jednokratna hirurška procedura za potvrdu roda, sa zadovoljavajućim rezultatima. Prednosti metoidioplastike su: jednostavna, jednokratna procedura sa dobrim kozmetičkim rezultatom, potpuno očuvane erogene senzacije i erekcije, te mokrenje u stojećem položaju sa niskom stopom komplikacija. Konačno, postiže se dobar psiho-seksualni ishod i poboljšana kvaliteta života. Takođe, svaka vrsta faloplastike može se izvesti kasnije, ukoliko osoba nije zadovoljna metoidioplastikom i želi veći neofalus. Glavni nedostatak je mali penis, koji je u većini slučajeva nesposoban za penetrativni seksualni odnos.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.  Radi osetljive tematike, postavljeno je dobno ograničenje, stoga pratite link  koji vas vodi na youtube.

FOTO: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar