Koja metoda je najbolja za uklanjanje podočnjaka?

02-09-2022

Zbog svoje izraženosti i često nemogućnosti da se prikriju, podočnjaci mnogim osobama predstavljaju veliki problem, kako u emocionalnom tako i u poslovnom životu. Iako se često misli kako je neispavanost glavni razlog za podočnjake , ona zapravo i nema toliko velik uticaj na njih

Kreme imaju ograničeno delovanje

Reč je primarno o estetskom problemu, koji nastaje zbog više uzročnika koji su neretko udruženi, bilo da je reč o nasledoj genetici, posledici starenja, izloženosti suncu ili spoljašnim štetim uticajima. Isto tako, nisu svi podočnjaci isti, oni se uvelike razlikuju i zavisno o tipu, odabire se odgovarajuća metoda za njihovo uklanjanje. Neretko znamo čuti i kako su kreme protiv podočnjaka, vrlo ograničene u svojoj efikasnosti što je delimično tačno, jer one ne mogu da uklone već stvorene kesice i višak kože ispod očiju.

Blefaroplastika za kesice ispod očiju

Podočnjaci zapravo nastaju kod mlađih osoba, a kesice počinju da se stvaraju obično nakon 35. godine života. S vremenom , zbog promena koje izaziva starenje kesice ispod očiju često budu udružene sa podočnjacima. Ukoliko imamo takvu situaciju blefaroplastika, tj. hirurško uklanjanje suvišnog tkiva pokazati će se izvrsnim izborom. Ali mnogi se još uvek boje skalpela zato se odlučuju na neke druge neinvazivne metode.

Karboterapija

Karboterapija je  efikasna metoda koja deluje na većinu uzročnika podočnjaka, a ne na posledice. Ovaj medicinski pristup koristi farmakološke, dinamičke atribute ugljen dioksida, ubrzavajući dovođenje kiseonika na periferiju i tako deluje na cirkulaciju i razvoj novog kolagena. Metoda nije bolna, a na na mestu tretmana vidi se naduvenost kože do 15 minuta nakon intervencije. Razmak između tretmana je svakih 10 do 30 dana uz 1 do 2 tretmana održavanja godišnje.

Korekcija hijaluronskim filerima

Korekcija hijaluronskim punjačima dobar je izbor ukoliko je potrebna minimalna intervencija. Obično se njima popuni nastala bora podočnjaka koja je bliže nosu. Kod osoba koje imaju sklonost nadutosti podočnjaka ne savetuje se ovaj tretman jer bi se stanje moglo još više pogoršati. U tom slučaju se savetuje PRP u kombinaciji sa laserskim tretmanima zatezanja kože.

PRP tretman

PRP tj. platelet rich plazma tretman, deluje na način da sopstvenu krv koristimo kao serum u borbi protiv podočnjaka. Nakon što se plazma odvoji od crvenih krvnih zrnaca , ona se uz pomoć injekcije aplicira u željeni region. Ovaj sopstveni serum sadrži u sebi faktore rasta koji regenerišu kožu i pomažu u njenom samozacelenju.

Laserski tretmani

Laserski tretmani iznimno su popularni, a zavisno o vrsti podočnjaka , koristiti ćemo drugi uređaj. Tretman radio talasima deluje uz pomoć elektromagnetske energije, kojom se jača cirkulacija i limfna drenaža uz razvoj novog kolagena i zadebljanje kože. Tretman frakcionisanim radiotalasima izaziva mikroskopska oštećenja ispod kože koja se izbacuju i zamenjuju novim tkivom. To je proces koji traje oko 12 meseci. Rezultat je deblja i zategnutija koža bez pigmentacije.

Tetoviranje podočnjaka

Nanošenje trajnog make upa tehnikom tetoviranja do sada se uglavnom koristilo za vizuelnu koreciju usana ili obrva, ali u poslednje vreme sve više se primenjuje i za prekrivanje tamnih podočnjaka. Tretman je izuzetno popularan u Brazilu a trend se brzo širi svetom Sam tretman korekcije tamnih podočnjaka tetovažom ne razlikuje se mnogo od klasičnog nanošenja pigmenta kao prilikom tretiranja usana ili obrva. Pre same procedure na kožu se nanosi anestetska krema kako bi tetoviranje, ove osetljive zone ispod očiju  proteklo bez boli i nelagode.

FOTO: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar