Ispratili smo Nikolininu promenu pola

13-01-2024
Featured Video Play Icon

25-godišnja Nikolina Kovačević  je rođena kao transrodna osoba. Nakon 9 godina tranzicije, došao je trenutak za hirušku promenu pola koju je obavio svetski priznati stručnjak prof dr Miroslav Đorđević.  Ne propustite pogledati kako je protekao zahvat kao i kako se sada oseća Nikolina

Nikolina

Na operaciju je čekala 9 godina

”Operaciju promene pola želim otkako sam prihvatila samu sebe i otkada sam saznala da je moguće promeniti pol. Tada sam imala desetak godina a potpuno sam se odlučila na zahvat promene pola u dobi od nekih šesnaest godina.  U tom periodu sam potpuno prihvatila sebe, onakvom kakva jesam. Od tada je prošlo devet godina i napokon je stigao trenutak koji sam dugo čekala.  Operaciju promene pola će obaviti prof dr Miroslav Đorđević koji je svetski priznati stručnjak u tom području”, kaže 25- godišnja Nikolina.

Problemi s kojima se susreću transrodne osobe

”Ja jednostavno ne mogu da više živim ovako.  Ne želim ovu operaciju zbog drugih ljudi već prvenstveno zbog sebe. Zbog tih nekih malih stvari kao da ne moram da nosim steznik, da mogu normalno obući bikini, da se mogu bez stida presvući pred drugaricama ali isto tako  i da mogu imati normalan ljubavni život. Pre same tranzicije, prošla sam kroz opsežna psihijatrijska veštačenja a kasnije je uključena i hormonska terapija.  Život sa muškim polnim organom,  donosio mi je samo velike frustracije i srećna sam što je tome došao kraj ‘, dodaje Nikolina.

dr miroslav đorđević – svetski stručnjak za promenu pola

Kompleksan zahvat sa 2 tima hirurga

”Sama operacija je dosta kompleksna. Traje 4-5 sati u opštoj anesteziji i uključuje dva tima hirurga. Kreiranje ženskih genitalija će biti izvedeno koriščenjem dela debelog creva kao jedne od mogućih opcija i tehnika za rešavanje ovih anomalija. Vrlo je bitno sačuvati sve anatomske strukture i  ne oštetiti nerve – odnosno senzitivnost, koja je jako bitna kroz život. Isto tako cilj nam je da kreiramo dovoljno duboku vaginu. Postoperativni period traje 6-8 nedelja, nakon čega će  Nikolina moći da normalno stupa u seksualne odnose”, pojašnjava prof dr Miroslav Đorđević, svetski stručnjak za promenu pola.

Važno je biti psihički snažan

”Danas je peti dan od operacije i moram da kažem da se osećam fantastično. Bolovi su prisutni ali su minimalni, nije ništa strašno. Na oporavak se treba pripremiti psihički jer je psiha najvažnija. Prva dva dana psiha mi je bila poljuljana jer samom operacijom promene pola  više nemate hormone. To sam proživela ja ali i moje druge prijateljice koje su prošle kroz isti zahvat. Želela bih se zahvaliti svima na podršci a posebno mojoj familiji koja je svo vreme bila uz mene”, izjavila je Nikolina nakon operacije promene pola.

Ceo razgovor s Nikolinom kao i operaciju promene pola, pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar