Lutka Emma predstavlja kancelarijskog radnika budućnosti

19-01-2024
Featured Video Play Icon

Kako bi pokazali posledice štetnosti kancelarijskog posla, naučnici su stvorili Emmu – lutku ‘veću od života’. Ona je jadna i odbačena s grbom na leđima, natečenim udovima, suvim i ostarelim očima te strašnim varikoznim venama

The Work Colleague Of The Future

Kompanija za kancelarijsku opremu Fellowes, naručila je istraživanje u kojem su bihevioralni futurist William Higham i tim stručnjaka iz ergonomije, očuvanja zdravlja na radu i “profesionalnog blagostanja”, ispitali uticaj kancelarijskih radnih mesta na zdravlje zaposlenih. Nakon više od 3000 intervjua sa zaposlenima iz Velike Britanije, Francuske i Nemačke o zdravstvenim problemima, izveštaj nazvan The Work Colleague Of The Future, savetuje da se poduzmu hitne promene na radnim mestima kako bi se sprečilo da ljudi postanu poput jadne stare Emme.

Ema izgleda groteskno ali i zabrinjavajuće

Emma je razvijena nakon što su se istraživači udružili sa stručnjacima za model Helix 3D Ltd, tražeći način da vizuelno ilustriraju potencijalno štetan uticaj kancelarijskog života na ljude. Emmino je stanje nusprodukt svakodnevnog kancelarijskog načina života: leđa su joj savijena od sedenja satima za radnim stolom, dobila je varikozne vene zbog lošeg protoka krvi, stomak zbog nekretanja, suve i crvene oči od piljenja u ekran računara. Nakon nekoliko decenija sedenja za ergonomski neprikladnim stolom, stručnjaci upozoravaju da biste i vi mogli izgledati baš poput Emme.

Sve više zdravstvenih problema u kancelarijama

Izveštaj ‘Work Colleague of the Future’ pokazuje da poslodavci i radnici stvarno trebaju sada delovati i rešavati problem lošeg zdravlja na radnom mestu. Ako ne učinimo radikalne promene u našem radnom životu, kao što su više kretanja, obraćanje na držanje za stolovima, redovne pauze za šetnju ili  razmatranje poboljšanja postavki radnog okruženja , naši će uredi postati vrlo bolesni. Dani bolovanja povezani s povredom na radu navodno koštaju britansko gospodarstvo 77 milijardi funti svake godine a sedam od 10 radnika navodno je uzimalo lekove kako bi se borilo sa svojim problemima, psihičkim i fizičkim.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: screenshot

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar