Fleksitarijanizam: polu-vegetarijanstvo za savršen izgled i zdravlje

14-03-2024

Fleksitarijanizam ili “poluvegetarijanstvo” je ishrana bazirana primarno na namirnicama biljnog porekla, uz povremeno uključivanje mesa i ribe u jelovnik. Posebnost ove ishrane  je njena fleksibilnost a savršena je ukoliko se želite rešiti suvišnih kilograma

Šta je fleksitarijanizam?

Vegetarijanci kao prednosti svojeg načina ishrane ističu snižen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, niži krvni pritisak, manju opasnost od srčanog udara, metaboličkog sindroma, dijabetesa pa čak i nekih oblika karcinoma. Istovremeno, meso je izvrstan izvor proteina a proteini dokazano doprinose izgradnji i očuvanju mišićnog tkiva, sudeluju u mnogim životnim procesima te imaju aminokiselinski sastav i biodostupnost, kojima biljni izvori proteina ne mogu parirati.

Upravo zbog toga, osmišljena je fleksitarijanska ishrana, koja jekao što joj i ime kaže – fleksibilna. Ona uključuje konzumaciju veće količine celozrnih žitarica, mahunarki, voća i povrća. Ideja oko unosa namirnica životinjskog porekla prema načelima fleksitarijanske ishrane, sastoji se u preporuci da se one jedu samo nakon 18 sati.

Talima Silva

Rastuća popularnost fleksitarijanizma

Talima Silva sve je popularnija u svetu modelinga. Bila je teen model Brazila, kao i lice 2020. po izboru časopisa L’Officiel One Thousand Models. Njen struk od svega 56 cm mnogi smatraju neprirodnim no ona uverava da je u savršenoj formi, zahvaljujući fleksitarijanskoj ishrani.

“Fleksitarijanska ishrana mi je uveliko popravila kvalitet života. Ne jedem crveno meso kao ni ćuretinu ili piletinu. Volim salate, jedem ribu pečenu sa slatkom krompirom tri puta nedeljno. Imam telo anđela i puno energije,” izjavila je Talima za britanski The Mirror. Manekenka takođe voli šejkove s bademovim mlekom i voće a svakodnevno ispija i sok od spanaća. Neki od ostalih poznatih fleksatarijanaca bio je Dalaj Lama, pevač Pol Mek Kartni, a čuvenu fleksatarijansku dijetu, isprobale su i glumice Gvinet Paltrou, Anđelina Žoli kao i mnogi drugi.

Dalaj Lama

Zdravstvene prednosti fleksitarijanizma

Jedna od klinički potvrđenih prednosti ove vrste ishrane jest smanjen indeks telesne mase, naspram osoba koje redovno jedu meso ali i snižen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te snižen stepen mortaliteta . U drugoj sprovedenoj studiji, promatrane su osobe na fleksitarijanskoj ishrani u periodu od 4 nedelje, nakon čega je  upoređena nivo ukupnog holesterola te LDL (lošeg) holesterola. Zabilježen je značajan pad ukupnog holesterola te LDL holesterola što znači da će osobe na ovoj vrsti ishrane verovatnije imati niži krvni pritisak i zdraviji kardiovaskularni sistem.

FOTO: arhiv / Instagram Thalima Silva 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar