Ovo su realni efekti metoda za podmlađivanje

12-03-2024

Razvoj estetske medicine donio nam je i bezbroj različitih metoda za podmlađivanje, koje garantuju neverovatan rezultat. Istražili smo stvarne mogućnosti tretmana i hirurških zahvata. Ne zaboravite imati realna očekivanja 

Večna dilema: tretman podmlađivanja ili hirurški zahvat

Ukoliko ste mlađi ili ste jedan od srećnika u zrelim godinama – blagoslivljenih dobrom genetikom, neinvazivni tretmani poput: filera, lasera, botoxa ili niti,  mogu rešiti vaše estetske probleme.  Efekat im je ponekad zaista zadivljujuć ali je važno napomenuti da nije večan, pa je proceduru potrebno ponavljati. Mikrodermoabrazija, laseri, RF i ostali antiaging aparati , uglavnom su fokusirani na podsticanje proizvodnje kolagena i elastina, a to se postiže ”kontrolisanim oštećenjem”kože.

mikrodermoabrazija

Tretmani se zasnivanju na kontrolisanom oštećenju kože

Npr tokom mikrodermoabrazije, mehaničkim se putem izazviva kontrolisano površinsko oštećenje kože.  Ono će da stimuliše proizodnju kolagena i faktora rasta –  kako bi se koža što pre zalečila, pa ćemo jedno vreme imati podmlađujući efekat. U slučaju laserskih tretmana, koža je izložena laserskom zraku, odnosno snažnoj kontrolisanoj  energiji  (poput vatrene bombe) koja  dubinski podstiče proces samoobnove. Kada se nakon nekog vremena, koža u potpunosti ”oporavi od ozleda i opekotina” izazvanih tretmanom, nestaće i čarolija mladosti.

Podmlađivanje i korekcije regije očiju

Opušteni  kapci mogu biti estetski problem koji u nekim slučajevima uzrokuje  i funkcionalne smetnje poput smanjenog vidnog polja ili umora očiju.  Ukoliko je faktor opuštenih kapaka samo starenje i gubitak elastičnosti kože, neinvazivni tretmani poput: injekcija botoxa, dermalnih filera, PLEXR-a ili ostalih laserskih intervencija mogu biti veoma efikasni. Oni utiču na zategnuće i podizanje kože, što će smanjiti opuštenost kapaka. Ukoliko su vam gornji kapci veoma opušteni, izbegavajte tretman nitima – tzv cats eye, radi nezadovoljavajućeg rezultata.

Višak kože i masnih jastučića uklanja blefaroplastika

Međutim, ako je opuštanje kapaka uzrokovano viškom kože ili masnog tkiva, jedina opcija je hirurški zahvat blefaroplastika. Intervencija uključuje trajno uklanjanje viška kože i masnog tkiva oko očiju, što će poboljšati izgled kapaka i pomoći u samoj funkcionalnosti oka. Ovaj zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji i traje od cca 30 – 60 min. Rezultat intervencije je vidljiv odmah a konci se skidaju kroz 7 dana. Efekat je vidljiv narednih 10-ak godina.

Kod odabira facelifting metode, imajte realna očekivanja

Kod odabira metode za ”facelifting”, važno je obratiti pažnju na sledeće: dob pacijenta, tonus, kvalitet i viškove kože, kao i na volumen celog lica ( nedostatak masnoće u određenim regijama). Ukoliko želite da osvežite i blago podignete svoje lice uz ”nehirurški fejslift”, postoji celi niz tretmana: od radiofrekvencije, raznih laserskih metoda, onih koje se baziraju na kontrakciji mišića, APTOS niti,  pa do sveprisutnih hijalurosnkih filera.  Ono što treba izbegavati u zrelim godinama (kad su već  izraženi viškovi kože)  je lifting lica pomoću velike količine hijaluronskih filera. Rezultat toga je podbuli  i neprirodan izgled. Verujemo, da nitko ne želi da ga zovu ”glava lubenica”!

Dr Andrew Jacono: hirurški fejslift sa zatezanjem vrata.

Viseće lice može podmladiti isključivo hirurški fejslifting

Međutim, ukoliko imate veoma obešeno lice sa izraženim viškovima kože, ne očekujte da će vas neinvazivne procedure vratiti u tridesete.  One će da daju svoj maksimum ali viškova kože se možete rešiti – samo hirurški.  Tokom zahvata fejsliftinga, hirurg ne zateže samo kožu – uklanjajući viškove, već i podiže mišićne strukture ispod nje a često radi i lipotransfer. Kada je reč o regiji vrata, ona se može tretirati raznim tretmanima, ne bi li se postigla bolja tekstura kože i učvrstio tonus. Mezoterapija, RF, APTOS niti, samo su neki od njih. Ipak , kada pređete 40. , koža i mišići se sve više opuštaju, a često se stvara i podbradak. Rešenje za ove probleme krije se u 3 hirurške intervencije. Uklanjanjem viseće kože – postižemo zategnutiji izgled vrata, višak masnoće se eliminiše – pomoću liposukcije  a poseban efekat daje i platizmaplastika – odnosno zatezanje opuštene mišićne strukture.

Stariji od 40:  kombinacija estetske medicine i hirurgije

Kombinacija estetske hirurgije i neinvazivnih tretmana pomlađivanja, najbolje doprinose poboljšanju izgleda u zreloj dobi ali ne garantuju “savršen izgled dvadesetogodišnjakinje”. Estetska hirurgija može ukloniti višak kože i smanjiti vidljivost bora, dok neinvazivni tretmani na svoj način , takođe, mogu umanjiti znakove starenja, povećati volumen lica ali i popraviti kvalitet same kože.  Međutim, važno je razumeti da postupci estetske hirurgije i tretmani pomlađivanja nisu univerzalni i da svaka osoba ima jedinstvene potrebe i ciljeve.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar