Umbilikoplastika: hirurška korekcija pupka

10-03-2024
Featured Video Play Icon

Sama procedura može podrazumevati pravljenje ispupčenja ili udubljenja kao i promenu veličine i oblika pupka. Na zahvat se najčešće odlučuju žene nakon poroda ili osobe koje koje su mnogo smršale

 

Umbilikoplastika osvaja Ameriku

Na listi novih bjuti intervencija na telu, našla se tako i korecija pupka.  No hirurgija na području pupka, poznata kao umbilikoplastika, zapravo i nije nova procedura. Častopis Allure izvestio je , da je postupak – kao samostalni tretman, a ne kao deo veće intervencije na stomaku  – u Americi postao popularan prošlog proleća.  Plastični hirurzi takođe su uočili povećanje interesa za estetskim usavršavanjem pupka.

Estetski savršen pupak, novi trend ili hir?

Sama procedura može podrazumevati pravljenje ispupčenja ili udubljenja kao i promenu veličine i oblika pupka. Da bi smanjio pupak, hirurg će ukloniti višak kože i zategnuti deo koji okružuje pupak, čineći ga manjim, a da bi ga povećao, ukloniće malo kože i “razvući” ga. Na ovaj zahvat se, kažu hirurzi,  najčešće odlučuju žene nakon poroda ili osobe koje koje su mnogo smršale.   No čini se da je ovaj trend prisutan za sada samo u Americi, dok ga u Velikoj Britaniji nema na listi najtraženijih intervencija, pokazalo je  nedavno sprovedeno istraživanje u toj zemlji.

Pre i posle zahvata korekcije pupka

Britanci zatežu stomake ali ne interesuje ih pupak

Ipak,  prema izvjštaju Britanske asocijacije estetskih plastičnih hirurga (BAAPS) za 2020. godinu,  četvrti najpopularniji hirurški zahvat u Velikoj Britaniji prošle godine bila je abdominoplastika , odnosno zatezanje stomaka. Tokom ove operacije može se napraviti i korekcija pupka , ali to je, kažu stručnjaci, daleko od njegovog isključivog fokusa.  U većem broju, za ovu proceduru se odlučuju ljudi koji su imali uvučen pupak, ali je on tokom vremena “iskočio”, i tada je najčešće u pitanju hernija (kila), što je stanje koje ponekad može biti i bolno. Tada se ova operacija sprovodi iz medicinskih, a ne kozmetičkih razloga.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: estetic

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar