Fluorizacija rešava preosetljivost i usporava propadanje zuba

12-10-2022

Fluorizacija zuba je stomatološki tretman, kojim se rešava preosetljivost i usporava propadanje zuba. Međutim, ova metoda nije potpuno čudotvorna , tako da ne može u potpunosti  sprečiti nastanak karijesa

Važnost fluora za zube

Fluor je mineral koji se prirodno javlja u hrani i vodi. Svakodnevnim unosom određene hrane kao i vode za piće, iz česme, obnavljamo mineralizaciju zuba. Medjutim, isto tako, svakodnevno, zubi, odnosno zubna gleđ, gube izvesnu količinu minerala i ovaj proces je poznat kao demineralizacija. Do demineralizacije dolazi kada kiseline – formirane iz naslaga bakterija i šećera u ustima – napadaju gleđ.

Priprema na fluorizaciju zuba

Kako savetuje dečija stomatologija – ovaj tretman najbolje sprečava pojavu karijesa ukoliko dete takođe koristi odgovarajuću količinu paste za zube sa fluorom, ukoliko koristi konac za zube, ide na redovne preglede i zdravo se hrani. Kako kod dece tako i kod odraslih, pre tretmana potrebno je u potpunosti sanirati sve moguće probleme, a čišćenje kamenca takođe spada pod obaveznu pripremu. S obzirom da se kamenac na mlečnim zubima skoro i ne taloži, čišćenje kamenca kod male dece može i da se preskoči.

Tok tretmana

Fluor se nanosi na sve delove zuba specijalnom četkicom, kako to primenjuje decija stomatologija, ili se gel/žele stavi u aplikatore, za odrasle osobe. Potrebno je gel držati u ustima nekoliko minuta kako bi se izvršio proces remineralizacije. Nakon završenog tretmana, ispljunuti sadržaj iz usta i ne preporučuje se konzumiranje hrane u narednih 30 minuta. Koliko puta godišnje će se ovaj tretman ponavljati zavisi od stepena problema kod osobe, ali preporuka je da se minimalno, kao i u preventivne svrhe, ovaj proces odradi makar jednom godišnje.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar