Genetska analiza u otkrivanju predispozicije za razvoj parodontalne bolesti

19-11-2019
Featured Video Play Icon

Zahvaljujući razvoju nauke i genetike, danas je moguće sprečiti razvoj parodontalnih bolesti kao i odbacivanje titanijumskih implantata od strane našeg organizma. Reč je o genetskom testu koji nam može otkriti imamo li predispozicije za razvoj navedenih stanja na tkivu koje okružuje zube

Test koji upozorava na razvoj bolesti u budućnosti

”Na prezentaciji u Gemmo centru, pričali smo o genetskoj analizi u otkrivanju predispozicije za za razvoj parodontalne bolesti . Takođe i predispoziciji za neuspeh titanijumskih implantata u organizmu. Reč je testu koji nam može pomoći da preduhitrimo bolest i sprečimo je pre nego što se razvila”, rekao je stomatolog dr Nikola Bakiš.

Parodontopatija je hronična bolest tkiva koje okružuje zube

Ispitivanje i pronalaženje faktora rizika za nastanak problema

Profesor dr Zoran Aleksić sa Stomatološkog fakulteta pojasnio je o čemu su se prisutni stručnjaci  edukovali: ”Predavanje je koncipirano tako da početak – uvodni deo, bude vezan za osnovni uzrok ove bolesti, a to su naravno mikroorganizmi, koji se nalaze u usnoj duplji i koji štetno deluju na viličnu kost, oko zuba i oko samih implantata…. Zatim prelazak na ono što mi zovemo opštim odnosno genetskim faktorom. Šta je to? To je faktički ispitivanje i pronalaženje faktora rizika za nastanak ovih problema. ”

Genetika za metabolizam lekova

”Takođe, na ovom predavanju smo saznali kako s uspehom možemo otkriti famakodinamiku, odnosno farmakogenomiku po najnovijoj nomenklaturi pojedinih lekova koji se čak koriste i u lečenju parodontopatije zbog pojedinih antibiotika”, dodao je dr Nikola Bakiš.

”Znači govorimo o genetici za metabolizam lekova . Na koji način vaše telo može da metaboliše lekove, da li ga možete metabolisati ili ne možete  , da li ćete neki lek na vas reagovati kako treba ili ne, da li ga treba isključiti ili koristiti neku alternativu. ”, zaključila je  dr Ivana Buzadžić, genetičar i direktorka Gemmo centra.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar