Ginekomastija: šta kada se muške grudi pretvore u ženske?

01-07-2023
Featured Video Play Icon

Ginekomastija u bukvalnom prevodu znači “grudi kao kod žene“, i predstavlja  benigno povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat hipertrofije ili povećanja žlezdanog parenhima dojke i nakupljanja deozita potkožnog masnog tkiva

Muške grudi stvaraju velike frustracije

Muškarci koji pate od ovog poremećaja ne mogu da prihvate svoj izgled i stide se svog tela, što znatno utiče na njihov prihofizički status. Ginekomastija se može  javiti tokom adolescencije, usled hormonske neuravnoteženosti, kao i kod starijih osoba usled smanjenja nivoa muškog polnog hormona. Do uvećanja muških dojki može doći i zbog nepravilne ishrane, preterane upotrebe nekih lekova, alkohola i droga, ali i usled promena na testisima, štitnoj i nadbubrežnoj žlezdi. Ginekomastiju treba razlikovati od pseudoglnekomastije ili lipomastije, koja predstavlja nakupljanje masnog tkiva u muškim dojkama, bez žlezdane proliferacije.

Šta je potrebno uraditi pre operacije?

Nakon detaljnog kliničkog pregleda, neophodno je uraditi analize krvi, odrediti nivo odredenih hormona i biohemijskih parametara, kao i ultrazvučni pregled dojki. Po izvrienim pretragama pristupa se  operativnom lečenju. Operacija se može izvesti kod muškaraca svih uzrasta koji su u dobroj psihofizičkoj kondiciji. Najbolji rezultati postižu se kod mladih osoba koje imaju čvrstu kožu sa dovoljno elastičnosti i koja se prilagođava novim konturama tela.

pre i posle zahvata

Kako izgleda zahvat ginekomastije?

Ukoliko postoji žlezdana hipertrofija sa akumulacijom masti, uklanjanje žlezdanog tkiva kombinuje se sa liposukcijom. Ožiljak je pozicioniran oko areole, gotovo neprimetan, no ukoliko postoji višak kože on se mora ukloniti ( s tim što je i ožiljak tada primetniji). Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje oko sat vremena. Postoperativno su mogući diskretni otoci i podlivi koji se u nekoliko narednih dana povlače. U postoperativnom toku treba izbegavati tešku fizičku aktivnost, alkohol i pušenje i pridržavati se predloženog higijensko-dijetetskog režima.

Kako se izvodi zahvat pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar