Hirzutizam: maljavost kod žena može biti bezazlena ali i ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem

11-05-2018

Pojačani rast dlaka kod žena zove se hirzutizam i podrazumeva preteranu maljavost na bradi, prsima, ramenima i donjem delu stomaka. Iako to samo po sebi nije opasno, može da bude znak da organizam žene ne funkcioniše kako treba…

1. Genetika

Višak dlačica kod žena ponekad se pojavljuje kao rezultat genetike. Ukoliko majka ili baka ima nešto više dlačica po licu, ženski potomci bi mogli da naslede ovaj problem.

2. Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su najčešći “krivac” za pojavu dlačica na bradi. Prevelika količina muških polnih hormonau u ženskom telu jeste uzrok ove pojave. Takođe, hormone mogu da poremete i neodgovarajuće pilule za kontracepciju.

3. Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje. Ipak, sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika. Ukoliko tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini i neplodnost, to su znaci da najverovatnije postoji cista, koju bi trebalo pregledati na ginekološkom pregledu.

4. Trudnoća

Trudnoća ima ogroman uticaj na žensko telo, i kada se hormoni opet vrate u normalu, dlačice će nestati.

5. Godine života

Mnoge žene ulaskom u starijudob dobiju dodatne dlačice na licu. Ponekad se pojavljuju tokom menopauze, jer tada opada nivo estrogena.

6. Kušingov sindrom

Prevelika količina hormona stresa – kortizola, ponekad je uzrok pojave Kušingovog sindroma. Pacijenti sa ovim sindromom često imaju povišen krvni pritisak, šećer i pojačanu maljavost tela.

7. Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlezda, zbog potpunog ili delimičnog manjka određenih enzima u telu, ponekad je povezana sa pojačanom maljavošću. Ovo stanje se uglavnom rano dijagnostikuje, i retko ostaje neotkriveno u kasnijoj životnoj dobi.

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar