Japansko pivo s kolagenom za podmlađivanje: marketinški trik ili novo piće lepote?

06-07-2018

U Japanu postoji pivo za koje proizvođači tvrde da osim što opušta i popravlja raspoloženje,  zahvaljujući kolagenu kojeg sadrži, utiče i na zatezanje i lepotu kože 

Zanimljiv japanski napitak zove se Precious, a sadrži dva grama kolagena po limenci te pet odsto alkohola. Kolagen, protein u vezivnom tkivu, navodno može učiniti da koža izgleda mlađe i lepše. S godinama se količina kolagena u telu smanjuje, što je jedan od razloga pojave bora. To uverenje posebno je popularno u Japanu, gde su mnoge žene uverene da upravo u kolagenu leži tajna uspešne borbe protiv starenja, pa  traže različite dodatke, praškove i hranu bogatu kolagenom u nadi da će izgledati atraktivnije.

Iz tog razloga pivovara Suntory  proizvela je  svetlo pivo s dodatkom kolagena, međutim stručnjaci još uvek nisu u potpunosti sigurni u kolikoj je meri kolagen zaista koristan za kožu. Neki istraživači  tvrde kako taj protein zapravo uopšte ne utiče na sprečavanje starenja.

Nutricionist Kuniko Takahashi sa Univerziteta  Gunma tvrdi kako „kolagen nije ništa bolji od ostalih prosečnih proteina”. S druge strane, kliničko istraživanje objavljeno početkom 2014. pokazalo je da je kod žena koje su jednom dnevno uzimale 2,5 grama hidroliziranog kolagena (poznat pod imenom Verisol), došlo do smanjenja dubine bora oko očiju nakon osam nedelja, za 20%.

Takođe,  ispijanje kolagena zajedno s alkoholom u svrhu poboljšanja izgleda vlastite kože, može biti i kontraproduktivno, budući da niko ne izgleda dobro mamuran.

FOTO: Precious promo

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar