Kada i kako primeniti proizvode za zaštitu kože od sunca?

30-05-2017

Iako bi bez njega život na zemlji bio nemoguć, sunce poslednjih godina sve više štetno utiče na našu kožu. Osim što je postaruju, UV zraci mogu stvoriti ozbiljne probleme poput opekotina ili zloćudnih oboljenja.

Mnogi se pitaju, da li kreme za zaštitu od sunca treba svakodnevno koristiti? Odgovor na ovo pitanje zavisi naravno od tipa kože, godišnjeg doba, zanimanja i zemlje u kojoj živimo. Svi koji rade u polju treba cele godine da koriste kreme za zaštitu od sunca. Isto to važi za sve sportiste koji se bave sportom na otvorenom prostoru. Ukoliko radite u kancelariji, treba da nanosite tanak sloj zaštitne kreme svakog jutra. Žene mogu da koriste zaštitu od sunca i kao kremu za dan koju nanose ispod make up-a, i da na taj način izbegnu posledice izlaganja suncu kao što su braon mrlje i bore…

Tokom leta na plaži,  svi više manje, koriste proizvode za zaštitu od sunca, no valja istaknuti da su oni beskorisni ako se ne koriste pravilno. Krema ili mleko za zaštitu od sunca mora da se nanese na sve delove tela koji će biti izloženi suncu 15-30 minuta pre izlaska na sunce. Treba obratiti posebnu pažnju na osetljive delove kože koje obično zaboravljamo: uši, nos, usne, tabane, dlanove, donji deo vrata, (kod muškaraca) glava na delovima gde nema kose, laktove i polne organe kod dece i nudista.

Koristite kremu svaka dva sata dok ste na suncu čak i na kraju dana. Plivanje, vetar i znoj odstranjuju kremu brže sa kože, zato u tom slučaju treba da koristite kremu češće. U planini na delove koji su izloženi suncu treba nanositi kremu svakih sat vremena (jednako često zimi i leti). Na plaži se preporučuje da izbegavamo izlaganje suncu između 11.00 i 16.00 jer su sunčevi zraci tada najopasniji.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar