Kako izbeći viseće grudi?

29-12-2022

Iako je veličina grudi kao i brzina starenja kože u predelu dekoltea u velikoj meri određena genetikom, stručnjaci ipak ističu da se zdravim navikama pojava visećih grudi može odložiti

Obuzdajte velike grudi prilikom trčanja

Podizanje tegova, sklekovi i vežbe izdržaja, najbolji su trening za grudne mišiće, čiji je zadatak pridržavanje grudi. Sa druge strane, preterivanje s određenim tipom vežbanja, poput trčanja, može narušiti izgled vašeg dekoltea. Poskakivanje, posebno kod većih grudi, može da rezultira istezanjem ligamenata i vezivnog tkiva. Zbog toga je nošenje čvrstog sportskog topa kod treniranja obavezno.

Nosite li dobar brushalter?

Prema brojnim studijama, oko 80 odsto žena nosi pogrešnu veličinu brushaltera. Najčešća zamka je nošenje grudnjaka s premalim korpama (zbog čega se grudnjak podiže preko grudi ) ili sa prevelikim pa se grudnjak diže visoko na leđima. Nošenje brushaltera je važno za potporu, no stručnjaci ističu da bi ga trebalo nositi oko 12 sati na dan. Što su grudi veće, naramenice bi trebalo da budu šire.

Mršavite zdravo i masirajte grudi

Svaka se promena u težini odražava i na izgled grudi, pa kod većine veličina grudi varira za jedan broj ako izgubite do sedam kilograma. Stručnjaci savetuju postepeno mršavljenje, uz redovan trening, kako bi se sprečio efekat “spuštenih grudi”. Kao i na ostatku tela, koža na grudima zahteva svakodnevnu hidratizaciju u obliku kreme. Lagana masaža 10-ak minuta kružnim pokretima pokrenuće cirkulaciju važnu u tom vezivnom tkivu i omogućiti veću elastičnost. Osim toga, takva masaža služi i kao samopregled koji je vrlo važan u ranom otkrivanju raka te održavanju zdravlja grudi.

Važnost estrogena

Estrogen je glavni ženski polni hormon koji utiče na izgled grudi. Prvenstveno, on uzrokuje rast grudi, ali i reguliše promene u njima tokom menstrualnog ciklusa. Svakog meseca pre menstruacije grudi se povećavaju kao svojevrsna priprema tela na moguću trudnoću. Nakon menopauze, mlečne žlezde se suše, zbog čega one postaju mekše i to je proces na koji se jedino može uticati hormonalnom terapijom, ističu stručnjaci.

Zdravom ishranom protiv visećih grudi

Zdrava ishrana je važan saveznik protiv ‘spuštenih’ grudi, a posebno su važni vitamini A, E, D, omega 3 masne kiseline kao i unos tečnosti oko 1.5 litar na dan. Kako su grudi građene od kolagenskih vlakana, najveći neprijatelji njihovog izgleda su izlaganje UV zračenju i nikotin, ističu stručnjaci. Tako je redovno nanošenje zaštitne kreme i prestanak pušenja važan korak u odražavanju lepih grudi.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar