Regenerativna stomatologija: biološka terapija oštećenih zuba

02-01-2023

Nova saznanja o ćelijskom sastavu i rastu zuba, mogla bi ubrzati razvoj regenerativne stomatologije – biološke terapije oštećenih zuba, kao i lečenje osetljivosti zuba. Studiju su sproveli istraživači s Karolinskog Instituta a objavljena je u časopisu Nature Communications 

Mišji zubi se kontinuirano regenerišu

Zubi se razvijaju kroz složeni proces u kojem se meko tkivo s vezivnim tkivom, živcima i krvnim sudovima, veže s tri različite vrste tvrdog tkiva u funkcionalni deo tela. Kao model objašnjenja ovog postupka, naučnici često koriste sekutić miša, koji kontinuirano raste i obnavlja se tokom njegovog života.

.

Na pragu velikog otkrića

Uprkos činjenici da je sekutić miša često proučavan u razvojnom kontekstu, mnoga temeljna pitanja o različitim zubnim ćelijama, matičnim ćelijama i njihovoj diferencijaciji i ćelijskog dinamici, ostaju bez odgovora. Koristeći metodu sekvenciranja jednoćelijske RNK i gensko praćenje, istraživači sa Karolinskog Institututa, Medicinskog univerziteta u Beču i američkog  Harvarda, sada su identifikovali i okarakterisali sve ćelijske populacije u zubima miševa te u zubima mladih i odraslih ljudi .

Dešifrovanje puteva diferencijacije

“Od matičnih do potpuno diferenciranih ćelija odraslih,  uspeli smo dešifrovati puteve diferencijacije odontoblasta koji stvara dentin – tvrdo tkivo najbliže pulpi , i ameloblaste koji stvaraju gleđ. Takođe smo otkrili nove tipove i slojeve ćelija u zubima, koji mogu mogu da utiču na njihovu preosetljivost “, objašnjavaju autori studije sa Karolinskog instituta: Igor Adameyko sa Odeljenja za fiziologiju i farmakologiju te koautor Kaj Fried sa Odeljenja za neuronauku.

Nova saznanja

Rezultati studije pokazali su i objašnjenje za složenije aspekte imunološkog sistema u zubima te otkrivaju neke dosad nepoznate stvari o stvaranju zubne gleđi, najtvrđeg tkiva u našim telima. “Nadamo se i verujemo da naš rad može biti osnova novih pristupa stomatologiji budućnosti. Tačnije, može ubrzati razvoj regenerativne stomatologije kao biološke terapije za nadomještanje oštećenog ili izgubljenog tkiva”, ističu istraživači.”

Istraživanje se nastavlja

Rezultati su javno dostupni u obliku interaktivnih atlasa mišjih i ljudskih zuba koji se mogu pretraživati. Autori studije  veruju kako će se ovo otkriće  pokazati korisnim izvorom ne samo za dentalne biologe već i za istraživače zainteresovane za razvoj i regenerativnu biologiju.

Foto: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar