Antiejdžing svojstva i zdravstveni benefiti čokolade

04-01-2023

Naučno je dokazano da je čokolada zdrava i sprečava starenje kože. Naravno, ova tvrdnja se ne odnosi na belu čokoladu, već na tamnu – koja sadrži značajan udeo kakaoa

.

Otklanja upale i snižava krvni pritisak

Smatra se da čokolada otklanja upale i snižava krvni pritisak. Italijanski naučnici su na osnovu ispitivanja sprovedenog na 25.000 osoba izračunali dnevnu idealnu količinu čokolade, koja je, nažalost, prilično mala. Osobe koje su učestvovale u eksperimentu i koje su se zasladile sa dva komadića čokolade, imale su nižu vrednost sedimentacije. Razlog je verovatno polifenol koji se nalazi u kakaou, kao i u crnom vinu i brojnim vrstama voća. Osim toga, biljne supstance štite krvne sudove od zakrečenja i tako sprečavaju mogućnost srčanog infarkta. Naučnici su, bar u epruveti, dokazali njeno dejstvo protiv nastanka ćelija raka.

Antiejdž svojstva

U kremama za lice i maskama za negu kriju se ekstrakti čokolade, pre svega zbog antioksidativnog dejstva polipenola koji veže slobodne radikale nastale kao posledica UV zračenja ili nikotina i tako štiti kožu. Osim toga, jedna studija dokazuje da on poboljšava strukturu kože i može da sačuva hidratantnost. Alkaloid teobromin i kafein, sadržani u čokoladi, ne samo da vraćaju dobro raspoloženje, već i zatežu kožu. Najlepše čokoladne nade donose nam naučnici sa univerziteta u Minsteru kojima je uspelo da izvuku novu materiju iz kakaoa, sa zanimljivim imenom cocoheal. Ova supstanca treba da pospeši obnavljanje ćelija kože i kao takva bila bi idealna za antiejdž proizvode ili čak efektivnu terapiju oštećene kože, na primer posle teških opekotina od sunca.

Masaža toplom čokoladom

Luksuzna relaks masaža toplom čokoladom hrani i regeneriše kožu, opušta celo telo i vraća snagu organizmu. Ova masaža deluje i po principu aromaterapije, jer ima izuzetno pozitivno dejstvo i na čulo mirisa. Energetske tačke nežno se stimulišu, pa se tako smanjuju napetost i stres, dok sam miris popravlja raspoloženje. Nakon masaže i spiranja čokolade u kožu se utrljava hranljivo mleko za telo od kakaa i butera.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar